Не приемам за справедливо хората да бъдат ощетявани, като не им се заплаща първият ден от болничните. Доводът на управляващите, че това било способ за борба с фалшивите болнични, е несъстоятелен. Това заяви в позиция до медиите Мая Манолова.

По думите й фалшивите болнични следва да се ограничават чрез институционален контрол и ефективни мерки за борба с корупцията, а не като се намаляват доходите на работещите граждани.

Манолова припомня, че като антикризисна мярка работодателите са били натоварени да плащат първите три дни от болничните, но след това временната мярка останала постоянна.

Русинова уверява, че няма да има ощетени боледуващи

Русинова уверява, че няма да има ощетени боледуващи

По думите й се търси начин да се засили контролът, а не да се ощетяват хората

Време е държавата да си поеме отговорностите и да заплаща всички дни на болничния на работниците и служителите, така че бизнесът да бъде разтоварен от това допълнително бреме, подчерта Манолова.

Тя е категорична, че работниците не следва да бъдат санкционирани за това, че са болни, още повече че българските работници и служители са най-бедните в ЕС, а доплащанията в здравеопазването и цените на лекарствата, съотнесени към покупателната способност, са над средното за ЕС ниво.

Синдикатите искат среща с Борисов за болничните

Синдикатите искат среща с Борисов за болничните

По думите им решението е неприемливо

По отношение на проекта за Бюджет 2020, Манолова заявява, че въпреки твърдението на управляващите, че бил "пица с шунка", то шунката остава за приятелските кръгове, а за пенсионерите и работещите хора са трохите.

В позицията си Манолова коментира и темата с пенсиите, като изтъква, че е крайно време да започне преизчисляването им, тъй като това не е правено от 10 години.

Манолова отбелязва, че към момента хора с една и съща квалификация, заемали една и съща позиция, с един и същ трудов стаж и еднакъв осигурителен принос за времето си, получават различни пенсии, само защото са се родили 10-15 години по-рано и са се пенсионирали съответно по-рано.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Първият ден болничен няма да се плаща

В позицията си Манолова обяснява още, че ръстът на пенсиите се определя по "Златното швейцарско правило" на база 50% ръст на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията.

От 01.07.2020 г. пенсиите ще се индексират с 6,7%. Дотогава, разбира се, инфлацията, която сега е около 3,8%, а за 2020 г. се предвижда 2,1%, ще е "изяла" увеличението, по думите й.

Манолова е на мнение, че с всяка година се отдалечаваме, а не догонваме средноевропейското ниво на пенсиите и заплатите. 

Манолова е категорична, че предложеният Бюджет 2020 г. няма да намали бедността, като над 800 хиляди български пенсионери ще продължат да мизерстват с доходи под прага на бедност.

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов