Народните представители да отделят един час пленарно време и да приемат промените в Закона за арбитражните съдилища. За това настоява в писмо до всеки един от парламентаристите омбудсманът Мая Манолова.

На пресконференция Манолова заяви, че е изпратила 240 писма до народните представители. Тя бе категорична, че в оставащите дни до края на 43-то Народно събрание депутатите следва да разгледат законопроекта срещу произвола на частните арбитражните съдилища. "За неговото приемане ще е необходим един час парламентарно време", убедена е Манолова.

Покойниците да плащат данъци чрез наследниците си?

Покойниците да плащат данъци чрез наследниците си?

При забавена декларация може да следва глоба от 500 лева

По думите й с приемането му би се премахнало бремето върху стотици хиляди български граждани. Манолова припомни, че арбитражните съдилища функционират като паралелна частна съдебна система.

"Съпротивата срещу този закон е за десетки милиони левове - такси и разноски", коментира Манолова. Тя посочи, че цинизмът на колекторските фирми е стигнал дотам, че са започнали да съдят и покойници. "Вероятно са се снабдили с тефтерите на Св. Петър", коментира омбудсмана.

На пресконференцията Динко Драгнев представи точно такъв случай. Брат му, който е покойник, се оказва длъжник пред Арбитражен съд за сума от 20 лева. Въпреки, че е погасена по давност и пет месеца след настъпване на смъртта на брат му, е образувано дело.

EVN праща сметки за ток на покойници

EVN праща сметки за ток на покойници

EVN търси пари от десетина мъртъвци в Мало Крушево.

В крайна сметка, освен въпросните 20 лева, с допълнителни разноски сумата набъбва до 300 лева. По делото се съдържат и доказателства от куриерска фирма, която е "уведомила" покойника за извършената цесия и предстоящото съдебно дело, посочи Манолова.

Според нея това е единствената структура, която е извън всякакъв контрол - няма министър на правосъдието, няма съдебен контрол. Ако приемат промените в закона, които вече са минали през правна комисия, от обсега на арбитражните съдилища ще бъдат извадени всички граждани с висящи производства, категорична е тя.

Убита на пешеходна пътека жена дължи пари за глоба

Убита на пешеходна пътека жена дължи пари за глоба

Още един български абсурд

Манолова предупреди, че след като издевателстваха доколкото можаха от българските граждани, сега арбитражните съдилища издевателстват върху българските общини. Такъв пример е община Родопи за 560 хиляди лева неустойки и пропуснати ползи по договор с фирма за депониране на строителни отпадъци на общинското депо.

"Става дума за схема за източване на общината и общинското дружество", заяви Манолова. Ставало дума за сключен договор между две дружества едното частно, а другото - общинско за извършване на строително-монтажни работи.

Пламен Спасов, - кмет на Община Родопи, заяви, че въпросната фирма имала само магазин за санитарен фаянс, но била сключила договор с трета фирма за строително - монтажните работи.

Общинското дружество поема като ангажимент да депонира на своето депо част от тези отпадъци.Договорът е за две години и още не е изтекъл, а въпросните половин милион е за 300 хиляди неустойка и 200 хил. пропуснати ползи.

Според Манолова подобен договор няма как да бъде признат в нормален съд. Затова и делото се гледа от арбитражен съд чието решение не подлежи на обжалване.

Мая Манолова коментира и въпроса с въвеждането на мажоритарната система. "Останалите 20 дни на парламента биха били достатъчни при добро желание от народните представители да се произнесе по вота на българските граждани", заяви тя.

По думите й Народното събрание е длъжно да обсъди, дебатира и да се произнесе по проведения референдум, а народните представители и парламентарните партии с действия би следвало да покажат ще се съобразят ли с волята на народа.

"Замитането на резултатите от референдума би било поредния гвоздей върху авторитета на партийната система", предупреди Манолова.