Частните съдебни изпълнители през миналата година са събрали 1 млрд. и 25 млн. лева. Данните отчете председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от БНР. Според него страната ни излиза от финансовата криза. Показателен знак за това бил намаляващият брой на изпълнителните дела.

Най-много са делата на бизнеса. След тях се нареждат делата на общините. Статистиката показва, че намаляват водените от банките дела срещу нередовни кредитополучатели. Те били намалели наполовина в сравнение с 2011 година. Половината от събрания над 1 млрд. лева са отишли при банките.

Частните съдебни изпълнители отчитат нарастване на интереса към продажби на имоти, чиито собственици са изпаднали в невъзможност да си плащат кредитите.

Личните отношения на деца с разделени родители представляват проблем в работата на частните съдебни изпълнители. Това се отнасяло особено за изпълнение на съдебно решение, например за плащане на издръжки.

От камарата имат предложения за промени в Семейния кодекс, с които санкциите срещу родители, които не изпълняват задълженията си, да станат реални.

Георги Дичев коментира, че в бюджета са влезли близо 120 млн. лв. от събраните през 2015 г. Той обаче критикува държавата, че не внасяла никакви пари за финансирането на системата, която й носи приходи.

Частните съдебни изпълнители планират провеждането на разяснителна кампания, тъй като не малко граждани не били запознати с правата си, когато се окажат длъжници. За подкрепа от камарата ще се обърнат към омбудсмана Мая Манолова.