Омбудсманът Мая Манолова представи предложения срещу пробойните в Закона за земеделските земи.

Тя организира дискусия на тема "Белите петна и "черните дупки" в закона за земеделските земи", където събра представители на бранша и законотворци.

Повод за това са десетките жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна, в които сезират Манолова за опити за злоупотреби и порочни схеми на отдаване под наем на плодородни имоти, без знанието и съгласието на собствениците.

Проблемът възниква след направена промяна в Закона за арендата в земеделието, буквално в последния ден от работата на 43-ото Народно събрание. С нея отпада изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията.

Хората ни сигнализират за порочни практики, информира общественият защитник. Пробойните дават възможност за кражба на земеделска земя, като в цялата схема са засегнати стотици имоти, обясни омбудсманът.

Със законодателни промени решават казусите със земеделски земи

Със законодателни промени решават казусите със земеделски земи

Причина са порочни схеми в Монтана, в които терени в региона са отдадени едновременно на четири фирми

Само в един измамен договор са засегнати над 600 имоти. Схемата позволява несобственици да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години без знанието на стопаните. Освен това нотариусите сега заверяват договорите без проверка на собствеността. Договорите се регистрират в службата по вписванията отново без проверка.

Създава се ситуация, както Мая Манолова се изрази: "измаменият ще сее, а измамникът ще жъне". Оказва се, че 2/3 от земеделската земя е жертва на такива измамни договори. Затова омбудсманът иска служебно дерегистриране на такива договори.

Порожанов и Манолова решават проблема със схеми със земи в Монтанско

Порожанов и Манолова решават проблема със схеми със земи в Монтанско

Действия са предприети за 79 случая в различни области в страната

Омбудсманът предлага да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. При съсобственост вариантите за сключване са два, според предложението на Манолова - от 50% идеални части и от 25% идеални части. Общественият защитник настоява нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда. Тя предлага още да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда.

Общественият защитник предлага общинската служба по земеделие да не регистрира договори, сключени от несобственици. Вече сключени договори от несобсвеници да могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация. Манолова иска таксата за нотариалната заверка на декларацията да е 5 лева.

Представителите на Обединените патриоти бяха категорични, че няма невъзможни неща и промените могат да станат факт.

Манолова призова предлаганите изменения да не се превърнат в партийно политическа дъвка. Решението е в ръцете на законодателите, защото ако минат през земеделското министерство, ще отнеме повече време заради съгласувателните процедури и общественото обсъждане.

От БСП също заявиха желание тази нередност в закона бързо да бъде преодоляна. Бившият земеделски министър Венцислав Върбанов призова: "Да внимаваме вместо да изпишем вежди, да не избодем очи."

Скиците нямат отношение към измамническата схема, обясни той. Измамническа схема без участие на държавата няма как да стане, убеден е Върбанов. Според него измамата можела да се установи в поземлената комисия.

Ако 2/3 от земята е вкарана в измамническа схема, то трябва да разпуснем държавата, подчерта той. Венцислав Върбанов настоя за присъди и затвор за подобни измамници. Където има пари, винаги има опити за измама, предупреди експертът. Венцислав Върбанов заяви, че трябва да се внимава със законодателните изменения.

Да се внимава със законодателните изменения, иска Върбанов. Мая Манолова обясни, че сега законът позволявал отдаването на наем на чужди земи.