Тази година България направи крачка в страни от развитието си, в момента се възприема хипотезата на политиката като война. Това заяви доц. Антоний Гълъбов пред БНТ

По думите му има много работа да се свърши, за да разбере какво всъщност е стигнало до българските граждани освен видимата намеса на служебното правителство в изборите. Имало изкривяване на предизборната кампания и зашиване на проф. Герджиков към образа на ГЕРБ и ДПС, обясни политологът и добави, че подобно сплескване на пространството унищожава реалната политика.

Според доц. Гълъбов имало много изявени постижения на Бойко Рашков и администрацията на президента, от много години обществото не било свидетел на ангажирането на толкова държавни структури в изборния процес. Онова, което не достигна на проф. Герджиков на втория тур на президентските избори, е време и по-активна комуникация, която да достигне до по-големи групи. Дори и за самите избиратели на ГЕРБ проф. Герджиков е по-широка и обединителна фигура, отколкото чисто партийна фигура, посочи доц. Гълъбов.

По думите му маратонът от избори е показал много сериозно дебалансиране на изборния процес, породен от Изборния кодекс. Промените в ИК не подобриха условията за участие на гражданите в изборния процес, убеден е Гълъбов.

Той изтъкна, че по-важният дебат не се състоя за бъдещето на България и за това как трябва да изглежда един президент. Доц. Гълъбов определи сблъсъка между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков като сблъсък на типове политическа култура.

И в студиото на Нова телевизия политологът проф. Румяна Коларова, част от Инициативния комитет издигнал проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева, защити тезата, че вотът в България се базира на изключителна негативна политическа идентификация - популистки тези: не гласуваш за своя партия, а против някоя". Именно това не е успял да пребори Анастас Герджиков.

"В началото се говореше за изчегъртване. Сега - че трябва да има обединение около общи приоритети", заяви политологът, което както тя подчерта е всъщност успех на проф. Герджиков, тъй като именно той налагал през цялото време на кампанията си. "Анастас Герджиков е промени целия стил не само на предизборната кампания, но и на говоренето в България. В началото се говореше за изчегъртване. Това, за което всички говорят сега, е че трябва да има обединение около общи приоритети", подчерта тя.

Според Коларова ниската избирателна активност е равностойна, тъй като и двамата кандидати са получили малък бонус, а балотажът не е променил съотношението на силите.