Лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки призовава президента Румен Радев да свика спешно съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което да бъде обсъдена датата на предстоящите парламентарни избори.

"Не е редно толкова важна тема да се дискутира през медиите, нито пък да е еднолично решение. Това е несериозно. Провеждането на изборите в условия на пандемия означава, че този процес вече засяга националната сигурност. Затова ние от "Воля" смятаме, че е редно темата да бъде обсъдена на заседание на КСНС. Всичко друго е политиканстване и наддаване кой може да покаже по-голям инат. Това не е държавническо поведение, нито отговорност към българските граждани", подчерта Марешки. 

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Трябвало да бъдат създадени всичките необходими условия за провеждането им

От "Воля" припомнят, че президентът пръв е излязъл с предложение парламентарните избори да се проведат на 23 май 2021 г. Според него, по-топлото време би допринесло за по-висока избирателна активност. От друга страна, тогава би трябвало пандемията да е утихнала и това да позволи събирането на повече хора на едно място.

"При организирането на изборите водеща трябва да бъде грижата за живота и здравето на българските граждани", категоричен е Марешки.

Марешки се разтревожи от избори през март 2021 г.

Марешки се разтревожи от избори през март 2021 г.

Според него най-добре е вотът да бъде на 23 май