Народните представители „порязаха” референдума на бизнесмена Веселин Марешки.

Народните избраници не одобриха петте въпроса за инициирания от него референдум.

Референдумът бе отхвърлен с 88 гласа „за”, 6 „против” и 11 „въздържал се”.

Той предложи следните въпроси:

  1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?
  2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?
  3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?
  4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?
  5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?.

По-рано самият Веселин Марешки защити своя референдум. В последните месеци се видя, че на пазара на горива се допускат безобразно високи надценки, посочи той по повод първия въпрос в допитването, предложено от него.

Марешки се надява с регулацията, която той предлага да се въведе, да се премахнат спекулациите и да се обезсмисли картелирането. "Моля ви, не ми казвайте, че си оправям бизнеса. Аз притежавам 8 бензиностанции. В България има 3600", заяви още бизнесменът.

За решението на Конституционния съд по въпроса да се намали ли броят на депутатите на 120, той заяви: "Вчера разбрахме, че по този въпрос има решение на КС, че народът не може да бъде това".

Той обвини народните избраници, че сред тях имало безгласни букви, които никога не взимат отношение по наболели теми. По темата за имунитета той изтъкна. "В действията на някои от вас прозира безнаказаност".

"Аз не вярвам в чудеса, но вярвам в съдбата. Вярвам, че нещата се случват така, както са написани. Великият Архитект на нашия свят си знае работата", заяви още Веселин Марешки.

Според него, днес депутатите имали шанс да проявят мъдрост и разум като допуснат неговия референдум.