Вицепремиерът Мария Габриел ще пази в тайна имената на министрите до самата ротация. С такава заявка Габриел отговори на журналистически въпроси, но пък коментира вчерашните критики на вицепрезидента Илияна Йотова.

България е парламентарна република и виждаме, че има работещ парламент, изтъкна Мария Габриел. По думите й в страната се вижда устойчивост и стабилност, защото изпълнителна и законодателна власт работят, говорят си, има диалог и споделят общи интереси.

С акад. Денков и двамата сме на една и съща позиция, лаконично бе тя за екипа й след ротацията. Тепърва разговорите щели да се проведат. Ще бъде направен анализ на работата на всеки министър. Има достатъчно време, подчерта Мария Габриел и призова всеки министър да си върши работата. От ден първи сме си поставили доста амбициозни задачи, коментира Габриел и е доволна от активността на министрите в кабинета.

Няма да казвам нито имена, нито да давам каквито и да било индикации, лаконично отговори на въпроса кой ще е външен министър.

Външният министър Мария Габриел бе лаконична за съдбата на отвлечените български моряци. От ден първи ситуационният център и екипът в МВнР заедно със службите в България и международните партньори следим ситуацията от близо, повтори за пореден път Габриел. Важно е да запазим дискретността, за да си дадем шанс да видим българските моряци отново живи и здрави, призова първият ни дипломат.

Борисов няма да говори до 1 март, когато иска готов кабинет

Борисов няма да говори до 1 март, когато иска готов кабинет

Всичко трябва да се направи крехко и внимателно

Външният министър Мария Габриел участва в конференция на тема "Младите хора и външнополитическата стратегия на България: критичният глас". В обръщението си към младежите, дошли в Дома на Европа, Габриел поиска да чуе как те виждат България.

Инвестициите в младите хора са инвестиция не само в настоящето, но и в бъдещето, подчерта първият ни дипломат. С новото си поколение България е дръзка, иновативна, но това поколение се нуждае от ясна и дефинирана перспектива. Затова е важно да имаме стратегически документ в областта на външната политика, а само с участието на младите хора този свят може да бъде по-мирен.

Според Габриел "живеем в нова ера" и днешният свят е свят на дигитализация, климатична криза. Никой не знае в какъв свят ще живеем след 10 години, подчерта Габриел. Но една стратегия ще помогне бъдещето да е малко по-предвидимо, уверена е тя.