Имаме реален шанс да създадем нов дневен ред за Западните Балкани в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта. За това настоя европейският комисар по култура и образование Мария Габриел на конференцията "Западни Балкани", организирана тази година онлайн от евродепутата Ангел Джамбазки.

По думите на Габриел новият дневен ред за Западните Балкани ще е със силен положителен заряд и потенциал за доближаване на региона още повече до ЕС.

Укрепването на сътрудничеството със Западните Балкани винаги е било сред основните ми приоритети. Настоящият ми ресор не прави изключение, напомни Габриел. Тя представи новата си инициатива "Иновационна програма за Западните Балкани", имаща амбицията да даде допълнителен тласък в отношенията в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, културата, младежта и спорта.

Габриел определи тези области като ключови и с огромен потенциал и реална добавена стойност за гражданите, икономиката и обществото, които ще бъдат в основата на положителен и амбициозен дневен ред.

За инвестиция в талантите настоява Мария Габриел

За инвестиция в талантите настоява Мария Габриел

Изтичането на мозъци е сериозен проблем в Западните Балкани според нея

Тя посочи, че след успешния опит от цифровата програма за Западните Балкани, която беше приета по нейна инициатива, сега се продължава с още по-амбициозен подход, като се инвестира директно в хората, поставяйки младежите в центъра на усилията. Чрез повишено внимание към научните изследвания, иновациите и образованието правим стратегическа инвестиция в бъдещето на региона, посочи еврокомисарят.

Тя заяви, че предлага конкретни инициативи и ясни цели, които да повишат капацитета на Западните Балкани за посрещане на глобалните предизвикателства, включително и свързаните с екологичния и цифровия преход. Иновационната програма ще насърчи развитието на човешкия капитал, иновационните екосистеми и прехода към икономика, основана върху знанието.

В областта на научните изследвания и иновациите ще надградим постигнатото, каза Габриел. Трябва да стимулираме способността на Западните Балкани да използват ефективно ресурсите в подкрепа на иновациите, настоя тя. Това може да стане чрез механизми за насърчаване на стартиращите предприятия, национални фондове за иновации, научни и технологични паркове, или още - центрове за трансфер на технологии, отбеляза Габриел.

В областта на образованието, включително на цифровото, ще продължим с успешни инициативи като седмицата на програмирането и схемата възможности за цифрови стажове. Ще бъдат предоставени и нови възможности за мобилност, включително виртуални обмени по програмата "Еразъм+". В областта на културата също ще работим за укрепване на сътрудничеството с ЕС, каза още Мария Габриел.