Бившият еврокомисар и министър на външните работи Мария Габриел може да бъде избрана за заместник генерален секретар на НАТО. Информацията за кандидатурата й е потвърдена както от София, така и от Брюксел, съобщава БГНЕС.

Според агенцията Габриел е има голям шанс за поста благодарение на международния си опит и разпознаваемостта си в Брюксел, където започва кариерата си като европедепутат, а след това европейски комисар при председателството на Урсула фон дер Лайен в ЕК.

През 2023 г. тя се отказва от позиция си в Еврокомисията, за да участва в съвместното правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ, в което бе вицепремиер и външен министър.

Мария Габриел оставя на МВнР стратегия и очаквания

Мария Габриел оставя на МВнР стратегия и очаквания

Външнополитическа стратегия бе представена в последния ден на този министър

По време на управлението на Мария Габриел бе премахнато на ветото за приемането на България в Шенген на Нидерландия. От същата страна е и следващият генерален секретар на Алианса - бившият нидерландски премиер Марк Рюте, който ще поеме по-късно през годината поста от Йенс Столтенберг. Очаква се Рюте, който бе подкрепен и от София за генерален секретар на НАТО, да включи в екипа си Мария Габриел.

Марк Рюте официално избран за шеф на НАТО

Марк Рюте официално избран за шеф на НАТО

Посланиците на 32-те членки на алианса взеха решението на среща в централата на НАТО в Брюксел.