Правителството ще издържи, докато има диалог, разум и докато има механизъм, по който да се взимат решенията. Tова заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пред БНР.

Тя уточни, че още от самото начало има диалог между изпълнителната и законодателната власт. Атмосферата в правителството е конструктивна и позитивна, но има и моменти на напрежение, особено когато се изчистват различията, посочи Габриел. Не бива да има напрежение, което остава на заден план и рискува във всеки момент да има бумеранг ефект, изтъкна външният министър.

За военната помощ за Украйна Мария Габриел заяви, че трябва да се работи повече върху хибридните атаки и ясно и навреме да се обяснява защо България подкрепя Украйна. В момента, в който целият свят е застанал на страната на свободата, България ще подкрепи Украйна, териториалната ѝ цялост, подчерта тя.

55% одобряват кабинета Денков/Габриел, критичният момент за сглобката ще са европейските избори

55% одобряват кабинета Денков/Габриел, критичният момент за сглобката ще са европейските избори

Няма нито един политик с положителен рейтинг

България говори с Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката, икономиката и сигурността. България ще подкрепи Украйна и за членството ѝ в НАТО, увери Мария Габриел.

Тя обаче определи като недопустимо, което буди тревога и недоумение за попадналите политици, общественици, учени и журналисти в украинския сайт "Миротворец" и обявени като врагове на украинската държава. Габриел добави, че Министерство на външните работи държи непрекъснат контакт с украинския посланик у нас.

Мария Габриел изтъкна, че не трябва да се обръща внимание на всяка една провокация от страна на Русия и руския депутат Пьотр Толстой.

Тя добави, че България ще продължи да подкрепя европейския път на Северна Македония, но това не означава, че страната няма да бъде и твърда. България няма да отстъпи от исканията си спрямо Северна Македония, за да започнат преговорите за присъединяването на югозападната ни съседка в ЕС, каза още Мария Габриел.

Едва 35% от българите одобряват ротационното правителство

Едва 35% от българите одобряват ротационното правителство

Николай Денков и Мария Габриел се ползват с 27% обществено одобрение