Независимият депутат Мария Капон бе избрана за председател на новоучредената политическа формация - Единната народна партия.

За нея гласуваха болшинството от делегатите, които присъстваха на днешното учредително събрание.

Целите, които си поставя новата партия са да обедини свободните и образовани българи, които носят предприемчив дух и могат да живеят в модерна и развита страна.
"Ще се борим не само срещу БСП, а срещу обществено- политическата среда у нас, в която десетина корпоративно милиционерски интереси диктуват всичко - прояли са съдилища, партии, стени, министерства". Това заяви, председателят на новата партия Мария Капон.

"Всяка държава има мафия, а нашата мафия си има държава", допълни депутатът.
Капон каза, че в новата дясна партия имат желание хората да живеят щастливо в България и да страната да е в по-добро състояние.

Появата на Единната народна партия бе анонсирана още в края на миналата година от инициаторите - независимите депутати Мария Капон и Елеонора Николова.

Учредителният конгрес се състоя в хотел "Кемпински-Зографски". На него присъстваха гости от страната и чужбина, представители на десни и центристки партии, представители на средния и дребния бизнес.

Приветствия към новата партия бяха изпратили вече партии-членки на Европейската народна партия от Германия, Италия, Румъния, Полша и Гърция.

Сред приоритетите, които обявяват от учредителите на Единната народна партия, са икономически растеж, социална солидарност и национална идентичност.
Идеята на инициаторите е партията да е център-дясно ориентирана, отворена за сътрудничество с всички десни субекти.
Партията декларира, че изповядва принципите на правовата държава, свободата и справедливостта.