Служебното правителство обича да разказва кризисни сценарии. Именно такъв кризисен сценарии е проектобюджетът, който се предлага. Това заяви депутатът от ДБ Мартин Димитров в студиото на Нова телевизия. Най-важното е да не допуснем голям бюджетен дефицит, а именно това прави служебното правителство с предлагания от него проектобюджет - разказва криза. Мартин Димитров не нарече директно, че служебният кабинет внушава страх у обществото, но разкритикува предлаганите цифри.

Проектобюджетът отваря вратата за огромен бюджетен дефицит, което е рисково. Дефицитът трябва да се върне на нивата около 3% и да не се повишават данъците, така че икономиката да продължи да расте. "Това зависи и от бюджета и как ще бъде структуриран", убеден е Мартин Димитров.

Може и е напълно разумно да се заложи 12% растеж на пенсиите по швейцарското правило, а и инфлацията следващата година ще се успокои.

Много е важно обаче реформите да се проведат, а за публичният сектор - тези, които са извършили реформите си докрай, ще могат да повишат заплатите. Нужно е и увеличението на заплащането да се обвърже с нарастването на производителността на труда. Депутатът от ДБ е убеден още, че България не използва възможностите си за растеж.

Той обаче е категоричен, че трябва да се спре раздаването на пари на калпак и към неефективни сектори. Трябва компенсациите да са много добре фокусирани за социално слабите и наистина нуждаещите се, не да спрат компенсациите, но и да не са на парче.

Освен това не трябва да го допускаме да удвоим дълга, както това ни предлага служебното правителството. И това е напълно възможно, отсече Мартин Димитров.

Не можем да си позволим да фалираме като Гърция, която заради неразумни политики се принуди да отнема и намаля пари, посочи Мартин Димитров, който вижда такива политики заложени в проектобюджета - неефективни разходи, а и без да се отчитат по-големите приходи, които бюджетът ще събере. Като пример за неефективни разходи депутатът даде големите инхаус разходи на ГЕРБ, при които си дал много пари, а и магистрала няма.