Не бива да допускаме цените на горивата да са над средните в Европейския съюз. Това заяви реформаторът Мартин Димитров в ефира на „Нова телевизия“.

Той коментира, че проблемът на пазара на горива в страната е, че през последната година и половина има съмнение за картел на пазара на горивата.

По думите му, високите им цени означават по-нисък растеж на икономиката.

„По-високи цени на горивата спират растежа - това е на макрониво, а на микро - означава по-скъпи цени за потребителите", поясни Димитров.

Бензинът в страната се продава на цени от 1,68 до 1, 98 лв, а дизелът от 1,61 до 1,94 лв. Спорeд Димитров  в Бургас цените трябва да са най-ниски, защото там са  производителите на горива. Въпреки това, той подчерта, че там цените са по-високи, отколкото във Варна и в Сливен – нещо, което според него  няма пазарно и логично обяснение. Извънпазарно се прави разследване за картел, защото само по този начин се установява дали има нарушение в конкуренцията, изтъкна той.

 „Когато виждаме, че обичайните икономически модели не работят, решението може да бъде намерено с разследване“, заяви Димитров и допълни, че то трябва да извади причините за тези аномалии.

По думите му, целият състав на Комисията за защита на конкуренцията  ще бъде сменен. Реформаторът допълни, че процедурата за избор на нови членове е стартирала и се надява новата комисия да бъде избрана преди лятото.