Тоталната победа на ГЕРБ на местните избори се дължи в много по-голяма степен на машината на Цветанов, а не на харизмата на Борисов.

Това заявява политологът Борис Попиванов пред семинара, събрал в Боровец ръководството на БСП и представители на партията в местната власт.

Според него ситуацията в страната се повтаря от преди 5-6 години, но разликата е в дълговете. „При втория мандат на ГЕРБ България задлъжнява. Това е дългосрочната бомба със закъснител“, категоричен е Попиванов.

По неговите думи голямото събитие на 2015 година всъщност е решението за изтегляне на 16 млрд. заем. „Правителството си купува време и власт с чужди пари, т. е. да си платят сметката в кръчмата от джоба на сервитьора“, коментира Попиванов.

По повод външната политика на правителството Попиванов я определи като „сядане на три стола“. „Те се наричат САЩ, Русия и Турция. И амбицията на министър-председателя е да отправя положителни сигнали и намигвания в трите посоки едновременно.

"Той обича и да се оплаква пред всеки един от тях от другите двама. Тази политика е все по-трудна и неговите изявления стават все по-хаотични, неразбираеми и без смисъл“, изтъква още Борис Попиванов.

БСП трябва да заложи на много повече насърчаване на младите представители на партията“, посочва експертът като една от перспективите за укрепване и развитие пред партията.

Втората основна линия, от която левицата не бива да отстъпва според Попиванов е „да не се изоставят инициативите за ляво единство, за общи леви позиции, за единодействие“.

Лидерът Михаил Миков пък констатира, че кабинетът „Борисов 2“ повтаря матрицата от предишното управление на ГЕРБ, като разликата този път е в осигуряването на нов външен дълг за временно туширане на обстановката.

Кметовете и общинските съветници ще усетят тази стагнация на централно равнище, включително онова послание, което отправи Борисов – за преодоляване на дефицитите на местно равнище чрез ново натоварване на бедните семейства“, предупреди соцлидерът.