Има заявен интерес на фирми за доставка на съоръжения за машинно гласуване, казаха говорителите на ЦИК по време на днешната пресконференция в сградата на бившия партиен дом. Според тях, изразеният вчера от членове на служебния кабинет песимизъм относно успеха на машинното гласуване, вероятно е по информация от предходен период.

"Независимо от изхода на тази процедура, няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост - всеки българин ще може да гласува", каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК.

ЦИК прие решения за обществената поръчка за машинно гласуване и за предоставянето на медийни пакети на партии, коалиции и независими кандидати, информира Андреев.

Интерес към обществената поръчка за машинно гласуване очаква ЦИК

Интерес към обществената поръчка за машинно гласуване очаква ЦИК

До края на деня обявява решението си

Той обяви, че срещу машинното гласуване е имало една жалба и тя била от фирма. Жалбата е разгледана във ВАС и делото е прекратено. В отхвърлената за разглеждане жалба се посочва, че не е спазен срокът за обикновена обществена поръчка, каза Камелия Нейкова, член и говорител на ЦИК.

Партиите и коалициите могат да получат до 40 хиляди лева, а независимите кандидати - до пет хиляди лева, медийно време. Тези медийни пакети се предоставят по ред от предходни избори, каза Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Образуването на секции в болници, затвори и на кораби също е решено от ЦИК. Поредността на номерата на партиите в листите ще се реши чрез жребий на 22 февруари. ЦИК прие нова чернова за определяне на преференциите, която да облекчи работата на секционните избирателни комисии, допълни Андреев.

След регистрацията на движение "Презареди България", в ЦИК 13 партии са получили регистрация за участие в предстоящите извънредни парламентарните избори. Броят на коалициите остава девет. В РИК има регистрирани общо 21 инициативни комитета в общо 13 РИК. Най-много - пет инициативни комитета, са регистрирани 23-та РИК в София.

Към коалицията "Обединени патриоти" се присъедини и партията "Средна европейска класа", каза Александър Андреев.

Две неправителствени организации са подали досега заявления за наблюдатели на изборите с общо 11 души, но срокът не е изтекъл, съобщиха говорителите на ЦИК.

Общият брой жалби и сигнали срещу решения на ЦИК са 15. ВАС е потвърдил пет решения на ЦИК, три решения на ЦИК са отменени и са върнати за ново произнасяне, стана ясно от думите на Андреев. Има и висящи производства.

В ЦИК до сега са постъпили два сигнала на хора, които се жалват от злоупотреба с лични данни. Вероятно има други в Комисията за личните данни, където те трябва да се подават. Според другия говорител на ЦИК - Камелия Нейкова, там са подадени само четири жалби.

През интернет на страницата на ЦИК са подадени 8960 заявления за гласуване в чужбина. Най-много са от Турция, Великобритания и Испания. През МВнР има подадени още 92 заявления. Срокът за подаване на тези заявления е 28 февруари, каза Нейкова.