Машинното гласуване в България е въведено, но не е приведено в действие. Под такъв наслов се проведе протест на граждани в София, организиран от политическа партия "Мир".

Въведеното на хартия, но не и в действие машинно гласуване не се харесва на сегашния политически елит, тъй като той няма намерение да пада от власт, смята председателят на "Мир" Симеон Славчев: "Те са готови с цената на всичко да се задържат на власт." Граждани, представители и съмишленици на партия "Мир" се събраха да протестират в триъгълника на властта в София, тъй като манипулациите на изборите у нас продължават, а властта отказва да въведе машинното гласуване. "Днес, ние, българските граждани и родолюбци казваме СТОП на тези 30 години и на българският преход. Българският преход ще свърши тогава, когато в България бъдат проведени честни избори и бъде въведено машинното гласуване", беше категоричен е Славчев.

На протеста беше направено и разяснение на технологията на машинното гласуване от инж. Александър Чобанов, ръководител на Училището по роботика. Нужни са 6-8 месеца технологично време за изработването на машините и минимум 1 месец за доставката.

А присъстващите упражниха символично своето право на глас на машина за гласуване и се снимаха с машините които бяха инсталирани от протестиращите. От ПП МИР стартират подписка за прилагането на машинното гласуване, в която всеки желаещ може да се подпише. Това може да се направи на пл."Независимост" всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.

Инициативата на партия "Мир" бе подкрепена и от активисти на АБВ.

Според Симеон Славчев до следващите редовни избори през март 2021 година има достатъчно време, за да се направят постъпки за въвеждане на машинно гласуване. Днес протестът е мирен, но се дава ултиматум на правителството.

Симеон Славчев призовава всички българскиграждани, родолюбци, институции и партии да настояват докато се въведемашинното гласуване

Той обяви искания на ПП МИР: 1. Незабавно въвеждане на машинното гласуване, както е записано в гл.14, разд.3 от Изборния кодекс, приет от Народното събрание. 2. Незабавно да бъде приета поръчка по обществената процедура, чрез която ще бъдат закупени всички машини, които ще бъдат необходими за въвеждане на пълното машинно гласуване във всички предизборни секции в Изборния кодекс, приет от Народното събрание. 3. Незабавно Министерски съвет, НС и ЦИК да предприемат действия за машинно гласуване за следващите парламентарни избори. 4. Да отпадне текст от чл.212, ал.5 от ИК, който ограничава машинното гласуване в избирателни секции извън България.