Националният обудсман Мая Манолова ще отстоява докрай каузите на протестиращите майки на деца с увреждания. Това стана ясно от думите й в ефира на БНТ.

Ще стоя до протестиращите майки докрай, зави тя.

"Казвам го, за да ги успокоя, но и защото това е една справедлива кауза, те искат да се преборят с една несправедливост. Те се борят не само за себе си. Не е вярно, че този закон разделя, ситуацията в момента разделя хората с увреждания", обясни националният омбудсман. Тя изтъкна, че законопроектът, който са написали заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания. Според Манолова техният проблем няма да бъде решен от съвета. 

Опитвали да унизят майките, информира омбудсманът. Искали да стане ясно, че статуквото в политиката за хората с увреждания ще се запази.

Справедливо са гневни майките, смята Мая Манолова. Тя иска закон, с който да се дават 105 млн. лв. повече от сегашните 169 млн. лв. за чужда помощ и за асистентски услуги. Така услугите ще достигнат до 77 хил. души, а не само до 11 хил. души колкото са ползващите тази услуга към момента.