"Най-узвимите групи са оставени да се оправят сами. С икономическите мерки държавата и правителството отчайващо закъсняват, ние нямаме план."

Това заяви пред bTV лидерът на "Изправи се. БГ" Мая Манолова.

Тя запита премиера Бойко Борисов къде е планът за излизане от кризата с коронавируса, как рестартираме икономиката и какво правим на 14 май, след края на извънредното положение.

Къде е планът на държавата, запита Манолова.

Тя изтъкна условията, поставени пред кандидатите за мярката "60/40" - да нямат задължения към държавата, за да могат да кандидатстват по тази мярка.

За еднократната помощ от 375 лева има толкова условия, че една голяма част от родителите ще бъдат изключени, предвижда бившият омбудсман. "На практика, ако искаш да вземеш 375 лева еднократна помощ, трябва да си в неплатен отпуск 20 работни дни, трябва да си работил 5 дни през месец март, трябва да имаш доход под 610 лева, трябва детето ти да е под 12 години. Само цвета на очите на детето не са посочени, за да вземеш тези средства", ядоса се Манолова.

Тя похвали работата на Националния оперативния щаб за борба с коронавируса, защото своевременно държавата била поставена под карантина

Валентин Николов: От "Газпром" върнаха почти 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

Валентин Николов: От "Газпром" върнаха почти 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

Исканията на "Булгаргаз" вече са внесени в КЕВР

Бившият национален обществен защитник се позова и на думите на премиера Бойко Борисов, че на 3 март той обявил, че цената на природния газ намаляла с над 40% и че гражданите щели да го почувстват. Те щели да получат със задна дата надвзетите суми, но се оказало, че месец и половина по-късно от намалението на цената гражданите не усетили нищо.

Кога гражданите ще усетят намаление на природния газ, запита Манолова. Тя се закани да продължи да пита и на Велики четвъртък, и на Гергьовден, защото държавата ще работи безлихвено с парите на гражданите чак до месец септември.

"Хората са донори и безлихвени кредитори на държавата", отсече Манолова, която недоумява защо министърът на енергетиката отказва да се ангажира с мораториум за сметките.

За това тя призова премиера Бойко Борисов да се ангажира с мораториум за сметките за парно и да спаси хората от топлофикациите. Не са необходими никакви законови промени за възстановяване парите на хората, обясни Манолова.

Бившият омбдусман смята, че няма причини цената на тока да се вдига, но няма и причина да се вдига цената на парното. Депутатите много удобно пропуснали да ангажират и с рестрикции колекторските фирми. Стигнало се вчера и онзи ден до разправа и побоища между колекторски фирми и фирми за бързи кредити, посочи Манолова. 

Омбудсманът призова фирмите за бързи кредити да дадат отсрочка на длъжниците

Омбудсманът призова фирмите за бързи кредити да дадат отсрочка на длъжниците

Индивидуален подход от фирмите към хората иска Диана Ковачева

"Фирмите за бързи кредити не направиха никакви отстъпки за клиентите си", заяви Манолова и посочи, че условията от всички мерки били написани, така че да обхванат минимален брой хора.