Почти 200 млн. лева (с ДДС) от "Газпром" вече са по сметките на "Булгаргаз". Това са надвзетите пари на всеки един субект, търгувал с "Булгаргаз", това са пари на нейните клиенти.

Изявлението пред БНР е на председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов, депутат от ГЕРБ.

Междувременно от 13 часа започна извънредното заседание на парламента. Очакването бе да се гласуват промените в Закона за енергетиката, но час и половина депутатите спорят дали да има парламентарен контрол в условията на извънредно положение.

Окончателните текстове трябва да регламентират правилата и сроковете, по които "Булгаргаз" ще връща сумите по договорите, сключени с клиенти, за да влезе в сила намалението на цената на газа от 40%, договорено с "Газпром".

Промените предвиждат да бъдат върнати парите за газ на хората, които ползват синьо гориво и на бизнеса. Очаква се в рамките на месец Комисията за енергийно и водно регулиране да определи нови цени на газа и парното със задна дата от 5 август миналата година до 31 март на 2020 г.

"Със законопроекта задължаваме КЕВР всеки един месец, след 5-и август, да излезе с ценовите решения на база искането на "Булгаргаз", които е предоставил на КЕВР", уточни Николов. По думите му така "Булгаргаз" ще има реперите, според които ще знае на кого колко да връща. 

Той смята, че парите трябва да се връщат първо на регулирани участници - газаразпределителни дружества и топлофикации - до 31-ви март 2020-а. Вторият получател са тези, на които като доставчик е доставила гориво за фирмите до 31-ви декември 2019-а година.

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни
Обновена

От 1 април новата цена на газа се отразява в сметките ни

Намалението за крайните потребители обаче няма да е 40%

По думите на Николов исканията на "Булгаргаз" вече са внесени в КЕВР и вече са започнали изчисленията колко пари да бъдат върнати на крайните клиенти.

"Всеки един клиент трябва да бъде известен какви пари има да получава от съответното дружество. След това с първата сметка трябва да приключи прихващането на парите. Ако това не е достатъчно - с всяка следваща сметка ще се прихваща още, докато приключи съответното компенсиране", заяви Николов.

Според председателя на енергийната комисия в 44-то народно събрание пари на ръка ще се дават само на онези, които са приключили получаването на услугата. Като пример той даде хора, които вече не са клиенти на Топлофикация, но ползвали парно в по-ранен период.

По думите му след два месеца вече всеки трябва да знае каква сума ще му бъде възстановена.

"Много е важно да не съм задлъжнял след 5-и август 2019-а, защото трябва да се прекратят производствата, защото Топлофикация ми дължи пари. Топлофикация трябва да влезе в споразумение със своя клиент и да прекратят съдебните спорове, да има взаимно прихващане на задължения. Няма как да завеждам пари срещу длъжник, след като и аз му дължа пари", обясни Валентин Николов.

По задълженията, които Топлофикация София има към "Булгаргаз", има два варианта - или "Булгаргаз" да върне парите на столичната топлофикация, или да ги приспадне от дължимите суми, обясни депутатът.

"Второто (приспадането от дължимите суми) би влошило паричния поток на "Топлофикация"- София, защото от една страна няма да получи пари, а трябва да връща на клиентите си пари", каза Николов и обясни, че "Топлофикация" е надвзела на своите клиенти заради топлата зима.

Припомняме, навръх 3 март - национални празник на България, от "Газпром" съобщиха, че с над 40% поевтинява цената на природния газ, доставян в България от Русия.