Проектозаконът за личната помощ е решение на политиците и на хората в Народното събрание, но услугата лична помощ ще бъде създадена и регламентирана.

В това бе категоричен националния омбудсман Мая Манолова. Днес тя свика дискусия по проекта, който беше изготвен с нейна помощ. В петък той ще бъде внесен в Народното събрание.

Проектозаконът за личната помощ да бъде регламентиран като част от общата реформа на системата за и на хората с увреждания.

Майки носят децата си 3 етажа на ръце за рехабилитация

Майки носят децата си 3 етажа на ръце за рехабилитация

Случаят е от пловдивска болница

"Няма нормален човек в България, който де не се е трогнал от проблема на тези жени, на тези смели жени, защото изборът да гледаш едно дете с тежки увреждания, вместо да го дадеш в институция, наистина е труден. Тези жени заслужават цялата ни подкрепа като общество, цялата солидарност, цялата доброта. Това преди всичко е човешки проблем", допълни омбудсманът.

Манолова изрази съжаление, че до момента са се чули предимно емоционални изблици и лични нападки, крясъци вместо конкретни предложения за реформа. Това, което е предложено, е отразено в проекта за закон.

Майки на деца с увреждания от Хасково и Враца се включват в протеста

Майки на деца с увреждания от Хасково и Враца се включват в протеста

Държавата не разбира проблемите на тези семейства

Манолова допълни, че законопроектът няма да разреши всички проблеми на майките на деца с увреждания, но е една добра отправна точка.

Висящи ще останат въпросите, свързани с образованието, осигуряването на заетост, достъпната среда, помощните средства, медицинските изделия и другите услуги и помощи, важни за социализацията и рехабилитация на хората с увреждания.

Борисов очаква решение за проблемите на майките на деца с увреждания

Борисов очаква решение за проблемите на майките на деца с увреждания

Чака да види колко ще струва

По думите на Манолова недостатъците на проектозакона са, че ще отнеме много време. "Той не е толкова скъп, но е необходима воля и отдаденост", призова тя.

Обхватът на този законопроект трябва да е за всички хора с увреждания. Според изчисленията на Мая Манолова са необходими 105 милиона лева за всички хора с увреждания, които да получат услугата лична помощ или личен асистент.

Оценката на потребностите на законопроекта за личната помощ трябва да е всеобхватна, конкретна и честна методика за всяко едно дете, която ще се изготвя от органа по чл. 12 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Според Манолова проблемът за доставчиците на лична помощ също е много важен, като е редно доставката да се осъществява от общините, юридическите лица или териториални структури.

Манолова апелира да се спре с насаждането на страхове у хората за това, че добавките от 90 лева са застрашени. "Тези пари никога не са били застрашени и никой не е мислил да посяга върху тях", категорична бе Манолова.

На събитието присъстваха голяма част от майките на деца с увреждания, които носеха и тениските с надпис "Системата ни убива".