"Всичко, регламентирано в закона е написано, за да те убие. Няма регламентирани права. Някой гледа да ни тъпче, да ни натамани - не да нагласи системата към нуждите на хората с увреждания, а хората с увреждания да бъдат вмъкнати към системата, защото някой трябва да усвоява проекти, средства.".
Това каза пред БНР майка на дете с увреждания от Русе.

Валери Симеонов няма нужда от подкрепящи митинги

Валери Симеонов няма нужда от подкрепящи митинги

Аз се чувствам достатъчно уверен и убеден в това, което казвам

Тя трябваше да се яви точно на 16-ия рожден ден на дъщеря си в социалната служба, за да прекратят трудовия договор като помощник-възпитател на детето си.

Според законите, навършилото 16 години дете с увреждания вече не е дете, а лице, на което лекарска комисия трябва да определи нивото на трайно намалената работоспособност. Момичето е с епилепсия, тежка умствена изостаналост и аутистични черти в поведението.

"Това е нашият празник - да отидем в социалните. Тук вече не става дума за пари", казва майката на Цвети. Тя добави, че отношението на социалните работници е изключително лошо.

"Системата тъпче и мачка. Няма закон, който да те защити, няма регламентирани права. Всичко, което е регламентирано по закон, е за да те убие", казва още тя.

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли - не боли, това е истината

Майката е уведомена предишния ден в 15 часа, че социалните трябва да прекратят нейния договор. "ТЕЛК-а и Социалните са от системата. Защо никой не сигнализира, не пише. Гонили са ме като мръсно куче: "махай се от тука, нямаш право на това", разказа майката на дете с увреждания.

Отношението на социалните работници е доста крайно. Ако не ни намерят у дома, коментарът е: "По цял ден ходят по улиците, нищо не правят", разказа майката.