За щастие България не е евроскептична страна. Тук няма масова проява на евроскептицизъм, но това не означава, че тази тенденция ще остане непроменена.

Това заяви ръководителят на представителството на ЕС в България Майкъл Хъмфрис предп Осмата национална среща на българските Европейски клубове,  

Той направи паралел с Великобритания, където според него ервоскептицизмът се дължи на неразбиране за основите на идеята за ЕС.

„Изключително важно е да се знае какво точно представлява ЕС - както положителните, така и негативните аспекти", смята Хъмфрис.

Той акцентира върху някои от европейските предизвикателства като ратификацията на Договора за реформи, единната позиция за Косово и отношенията с Русия.

Посланикът на Португалия, страната, председателстваща ЕС - Мариу Жезуш душ Сантуш, изтъкна лингвистичното и културното многообразие, което по думите му само издига достойнството на отделните нации и в него трябва да се търси единството на общността.

Посланикът се концентрира върху един от приоритетите на ЕС - погледа на общността към външни региони, като говори за значението на Африка.