Българските граждани се нагледаха на пропорционално формиране на листи, което е непрозрачно и в което партиите не успяха да изключат по качествен начин, и в което наистина виждат, особено по места, некачествени хора, които попадат в листите и нямат място там.

Така социологът Борис Гюров коментира избора на масата български граждани на референдума на Слави Трифонов за изборните правила.

Той обаче изтъкна, че френската избирателна система, която наподобява предложението на "Шоуто на Слави", е създадена през 1960-те години и е била насочена към възпиране на изключително силните екстремистки партии.

"Мажоритарната система потиска новите партии и в българския случай би докарала система от 2 или 3 партии. Където има мажоритарни партии, броят на представените партии намалява. Това е функцията на мажоритарните системи", коментира експертът пред БНР.

ДПС е силна по места и мажоритарна система не би наранила трайно тяхното представяне, освен ако районите не бъдат направени така, че това да им пречи. Застрашени са партиите, които имат силна национална подкрепа, която обаче не е достатъчна да ги направи първи или втори като Патриотичния фронт и партиите от десния спектър.

Най-глупавата идея е, че нещата у нас не вървят заради избирателната система

Най-глупавата идея е, че нещата у нас не вървят заради избирателната система

Това е "едно губене на времето на обществото"

"Идеята, че въвеждането на мажоритарния вот ще оправи доверието между българските политици и гражданите е несъстоятелна сама по себе си. Доверието се печели с политики и това политиците трябва да го разберат", подчерта Борис Гюров.

От своя страна специалистът по математическа логика доц. д-р Владимир Сотиров подчерта, че гласуването е ирационален процес и математиката трудно се намесва в него. 

"2009 година имаше мажоритарна компонента. ГЕРБ спечели 40% в пропорционалните си райони. Значи, общо взето, може да се каже, че настроенията към ГЕРБ са 40% одобрение. От 31 мажоритарни района, те спечелиха 26. Смятайте го това в проценти. Това е над 90%. Значи, ако всички мандати са гласувани с мажоритарен вот, това означава ГЕРБ да спечели 100%. Е, за това ли се борим, за еднопартиен парламент", постави ребром въпроса Владимир Сотиров.