В България 75-80 процента от вота е мажоритарен и не бива да говорим за мажоритарната избирателна система в бъдеще време. Това коментира социологът Кънчо Стойчев по повод внесения от ГЕРБ законопроект за промени в Изборния кодекс. 

"Мажоритарни избори има в България вече - няма нужда в бъдеще време да го говорим - ние мажоритарно избираме президент, ние мажоритарно гласуваме на местни избори и даже на парламентарните избори имаме мажоритарен компонент. Ако вземем всички три вида избори, можем да кажем, че в България нещо от типа на 75-80 процента от гласуването е мажоритарно", изтъкна той пред БНР.

ДПС иска задължителното гласуване да отпадне
Обновена

ДПС иска задължителното гласуване да отпадне

Правната комисия се захвана в промените в Изборния кодекс

Това нещо ни е довело "да цъфнем и да вържем" ли, попита риторично Стойчев и подчерта, че идеята, че в страната нещата не вървят добре поради типа избирателна система, е възможно най-глупавата и невярна идея.

Анализаторът допълни, че инициаторите на референдума от "Шоуто на Слави", който съдържаше въпрос за въвеждане на мажоритарна система в два тура, всъщност са подвели гласоподавателите и лансират идея за избирателна система, която не се прилага никъде в света.

Също така според Кънчо Стойчев приложена в този ѝ вид, това ще доведе до максимум три партии в парламента със страшни изкривявания.

От своя страна политологът Калоян Методиев подкрепи тезата на Стойчев.

"Не само, че няма да решат нищо, но има опасност едни мажоритарни избори в предложения вариант да разпаднат държавата. Буквално - на криминални елементи, на етнически анклави, на всичко негативно, което може да се сетите", предупреди той.

В този смисъл законопроектът на ГЕРБ е един абсурд, категоричен е Методиев.

"Мисля, че това, което се случва в момента, е едно губене на времето на обществото с едно фалшиво задоволяване на обществените интереси", коментира още политологът във връзка с внасянето на проекта за промени в Изборния кодекс.