В последните дни българските граждани са забелязали, че мелницата за лъжи на БСП отново започна да работи. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчев в ефира на БНТ.

По думите ѝ, първо темата била за "оградното съоръжение", после за дълга, след това за 160 млн. евро за границата, които според БСП не били усвоени. "Лъжата не дава добри резултати и те го видяха в изборите преди месец и половина", изтъкна Караянчева.

"За тези 160 млн. евро, за които непрекъснато обясняват, че ще ги загубим, ако бяха отишли в Комисията по вътрешна сигурност, щяха да чуят, че министър Валентин Радев каза точно и ясно как се разходват тези средства", изтъкна зам.-шефката на парламента.

По темата за мажоритарния вот, тя бе категорична, че в пленарна зала трябва да се изкажат всички мнения за тази избирателна система. Запитана за притесненията на БСП и "Обединени патриоти", че ако законодателните промени минат, в парламента ще останат 2-3 партии при следващи избори, Караянчева посочи, че така говорят експертите. "Аз не знам БСП да имат входиран законопроект за промяна в Изборния кодекс. Те заявяват, че имат някакви промени, но ние не сме ги виждали", посочи тя.

По думите ѝ, е възможно да останат 2-3 партии, но БСП щяла да е една от тях. "Трябва в този дебат да разкажем на българските граждани какво точно ще се случи при едни мажоритарни избори", смята герберката.

Караянчева коментира и въпроса за подкрепата на промените от страна на парламентарните групи. По отношение на ДПС, тя изтъкна, че имало гласове в посока "ЗА" промените.

ДПС няма да подкрепи мажоритарния вот в пленарната зала

ДПС няма да подкрепи мажоритарния вот в пленарната зала

Решението е взето след оспорвани дебати тази вечер...

"Някои от колегите в БСП са ми споделяли, че подкрепят мажоритарна избирателна система, но не знам колко дисциплината ще позволи да бъдат самостоятелни в мнението си", коментира тя.

С "Воля" не водят разговори. "Според мен те малко са объркани, не мога да кажа как ще гласуват", изтъкна Караянчева относно гласуването на депутатите на Марешки.

Зам.-шефката на парламента коментира и въпроса за парите за сектор "Сигурност". "Пари има и г-н Радев води разговори със синдикатите и полицаите", увери тя. Трябвало обаче да има ясни разчети, нямало как на "бакалски сметки" да се правят каквито и да е заявки за увеличение на заплатите.

"За тези 1000 полицаи, които поехме ангажимент да бъдат назначени - пари в бюджета има, макар че г-жа Нинова се опитва да обяснява на българските граждани, че няма такова нещо", изтъкна Караянчева.

600 конкурса са минали вече. "До края на годината ще минат и останалите и окомплектовката от 1000 човека ще бъде готова", увери тя. Караянчева подчерта, че това е пределът, който може да поеме министерството, а и Академията на МВР, защото все пак има необходимост от обучение на тези кадри.

Според нея няма как да се осъществи искането на БСП 6000 военни да бъдат назначени накуп, а трябвало да става постепенно.

"Откъде ще намерим 6000 човека, които са готови веднага да заемат тези места на трудовия пазар", запита Караянчева и допълни, че трябва да има периодичност. Сега започваме с 500 души, догодина може отново да се завиши броят, каза тя.

"Не може с бакалски сметки и обещания да се прави политика, защото рано или късно тази политика катастрофира", предупреди зам.-шефката на Парламента.