Не сме коментирали меморандума в Министерския съвет. Това заяви пред bTV министърът на образованието Галин Цоков.

По негови думи премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел работят добре заедно и между тях има колегиални отношения.

Той посочи, че на заседанието на Министерския съвет вчера са били приети важни точки, сред които и за образованието. Цоков подчерта, че работата на МС е да разглежда определени проблеми, свързани с провеждането на държавната политика.

"Те заявиха, че действаме както и досега, както и че през следващите седмици трябва да се съсредоточим върху изпълнението на нашите цели в рамките на отделните министерства. Всички колеги бяха спокойни и докладваха това, което трябваше да мине през МС. Не сме обсъждали самия меморандум и изказването на Мария Габриел от предишния ден", обясни просветният министър.

Той определи отношенията между Денков и Габриел като колегиални.

"Има много добър организационен климат в МС, за вземане на правилни решения", увери Цоков.

Той заяви и че не са обсъждали с Николай Денков промяната в позицията му. Първоначално той трябваше да е вицепремиер и министър на образованието при ротацията, докато сега поиска да е външен министър.

"Ако е настъпила промяна в позицията на акад. Денков, ние не сме го обсъждали в МС. С него сме обсъждали приемствеността в министерството. Бил е две години министър на образованието и тази тема му е близко до сърцето", отбеляза Цоков.

И Денков призова за разговори за ротацията след челните сблъсъци

И Денков призова за разговори за ротацията след челните сблъсъци

През разумни аргументи и спокоен тон да се намерят верните решения

"Не знам дали се карат, или не. Може да е свързано с определени цели на правителството - включително приемането ни в Шенген. Няма да остана без работа, аз съм университетски професор. Докато съм министър, ще върша заложеното в правителствената програма. Това са всъщност и моите идеи за образованието, които съм припознал", коментира ситуацията той.

По негови думи се приготвят по-синтезирани отчети за свършеното до момента. Цоков очаква оценяването на министрите да продължи до началото на март.

Мария Габриел отказа подпис на меморандума на ПП-ДБ

Мария Габриел отказа подпис на меморандума на ПП-ДБ

Тя не приема външната политика да се води на два гласа

Министърът посочи, че премахването на таксите за студентите за тази календарна година ще струва 150 млн. лв. Това изглеждало като моментна политика, свързана с определена ситуация, но по негови думи решението реално е свързано с политики за развитието на България.

"Тази отмяна на таксите за студентите е свързана с тази политика - да облекчи достъпа на кандидат-студентите до университетско образование", подчерта той. Според него тази политика ще задължи младите хора у нас. Анализ на данните и рейтинговата система показвали, че все повече студенти, завършили в България, остават да работят в страната. "Те са се увеличили с 10%. Завършилите висше образование са със заплати от 2200 лв., при 918 лв. преди няколко години", отчете Цоков.

Той уточни, че зависи както от МОН, така и от правителството и Народното събрание дали ще бъде изтеглен или променен законопроектът, срещу който се обявиха висшите училища.

МОН слуша всички мнения за отпадането на студентските такси

МОН слуша всички мнения за отпадането на студентските такси

Галин Цоков обясни, че идеята е още на етап обществено обсъждане