Няма да подпиша меморандума. Това обяви на брифинг външният министър Мария Габриел.

Търпеливо дни наред и умишлено не коментирах предложенията за ротацията, сподели тя. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел, заяви министърът.

Тя се е срещнала с посланиците ЕС и САЩ, за да им каже какво ще прави и какво няма да направи. Всичко има граници, отсече Габриел.

По думите й меморандумът предвиждал разделяне на службите и регулаторните органи. Предлага се това да стане в нарушение на закона и на Конституцията. А за нея на първо място е Конституцията.

Мария Габриел недоумява защо до 1 юни трябва да се овладеят службите, точно когато е старта на кампанията за ЕП. Освен това тя вижда опити за овладяване на КЗК, както и на Министерство на електронното управление. Не приема външната политика да се води на два гласа.

Габриел се чуди защо меморандумът е с хоризонт уж за 4 години, но с разписан срок до края на декември, до когато ще управлява премиер на ГЕРБ. За нея документът е саботаж на разговорите.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че избори 2 в 1 ще са логичен завършек на некоалицията.

Денков: С Мария Габриел не сме разговаряли от три седмици

Денков: С Мария Габриел не сме разговаряли от три седмици

Единственият начин да не отидем на предсрочни парламентарни избори е да се седне на масата за преговори