Меморандумът е входна точка за разговори и преговори. Ние трябва да се фокусираме върху реформите, които предстоят. Това включва попълване на състава на Антикорупционната комисия, промени в ЗСВ, запълването на регулаторите. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков след срещата си с френския президент Еманюел Макрон.

Той подчерта, че текстът на меморандума е бил изпратен на Мария Габриел. Премиерът подчерта, че има липсата на напредък по реформите, заради които е било съставено правителството.

Министър-председателят отбеляза, че още преди три седмици с Мария Габриел са се разделили с идеята, че ще обсъдят министрите, след като тя направи преглед на тяхната работа и след като проведе разговор с тях. Това обаче досега не се е случило, уточни той.

По думите му целта на меморандума е да върне фокуса върху това е направено това правителство. Според него единственият начин да не отидем на предсрочни парламентарни избори е да се седне на масата за преговори. След забавянето на ключовите реформи трябва да ускорим процеса, поясни Денков.

Това правителство има смисъл да продължи да съществува, ако продължава да изпълнява това, което е записано в управленската програма, каза още Денков.

Припомняме, че ПП-ДБ предложиха меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини некоалиционните си партньори в незряло поведение. Делян Пеевски от ДПС пък съзря в меморандум опит да се раздели държавата по екзотичен начин.

Ротацията остава под въпрос и заради спора между ПП-ДБ и ГЕРБ кой да оглави МВнР след 6 март.

Денков сигурен единствено в поста си на вицепремиер след ротацията

Денков сигурен единствено в поста си на вицепремиер след ротацията

Премиерът не се интересува дали президентът ще забави консултациите