Най-лесно може да си сменим ротацията, ако стана външен министър и след 9 месеца връщаме ротацията такава, каквато беше - без никакви допълнителни промени и смени на министри. Това заяви премиерът акад. Николай Денков във Фейсбук във връзка с осемте месеца начело на изпълнителната власт.

Денков посочи, че е вкарана малко повече драма за поста на външния министър.

"Няма искри между мен и Мария Габриел. Още не сме се разбрали. Когато има крайно решение, ще бъде чуто, но тонът е, че не може външно министерство да я ябълка на раздора, която да счупи правителството", каза премиерът.

По думите му премиерът и външният министър имат особена роля във всяко едно правителство - това са двамата души, които най-често работят заедно или се сменят един с друг, когато има смяна. Ако сложим друг човек, след 9 месеца, ако пак правим ротация, това означава, че ще съм се откъснал през това време и ще трябва отново да се връщам към тематиката, обясни Денков.

Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма да има ротация

Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма да има ротация

Лидерът на ГЕРБ вече не участвал в разговорите за ротацията

По отношение на оценката на министрите, Денков е разменил мнения и оценки с Мария Габриел, коятто е поискала среща с всеки един от министрите, за да се обсъдят процесите. Другата седмица се очаква да има повече разговори кои министри ще бъдат сменени.

"Министрите не са на една или друга партия, а са избрани от двамата премиери. Министрите трябва да си вършат работата и да няма партийни пристрастия, но ако не се справят, трябва да си отидат поради професионални причини", обясни Денков.

Според него ГЕРБ заблуждават публиката, че нямали отношение към състава на Министерски съвет и областните управители. Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не съответства на истината, посочи Денков и призова да се спре с партийното разделение.

Денков увери, че министрите не са пешки на никого.

"Никога не съм се чувствал пешка на никого и не съм изпълнявал чужди задачи. Президентът не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, когато бях и служебен министър на образованието", каза той.

Според Денков, ако министрите не са експерти, ще бъдат повлияни от други хора и няма да могат да се справят с работата си. Министрите си тежат на мястото, имат мнение и могат да го защитават. Отборът на Министерски съвет да не се разцепва на фракции, настоя премиерът.

Областните управители също ще бъдат прегледани с министрите, като може да има промяна и ротация и при областните управители, само ако не се справя и има ли причини затова.

Денков подчерта, че той заедно с Габриел трябва да подредят Министерски съвет и след това да бъде гласуван в Народното събрание. След ротацията Денков също ще даде отчет и ще каже какво е свършило правителството.

Регулаторите

За попълването на регулаторните органи, Денков обясни, че от няколко месеца е започнал разговорът е какви да бъдат правилата, с които да се избират хората в регулаторите. Има варианти как да се подходи - всеки да може да предлага, да има обсъждане и накрая да има съгласие между различните участници в процеса по попълване на регулаторите, поясни Денков.

Той изтъкна, че регулаторите са важни за хората и бизнеса. КЗП, КЗК са регулатори, които имат огромна власт върху бизнеса и живота на хората, коментира Денков. Нито парламентът, нито изпълнителната власт не трябва да могат да командват регулаторите.

Денков отчита като риск, че регулаторите се отлагат след ротацията. Той се надява процесът по регулаторите да се ускори, но без да е за сметка на качеството.

Николай Денков иска експедитивна ротация

Николай Денков иска експедитивна ротация

Някои министри са уморени от непрекъснатите нападки

Хазартната дейност

Денков обясни, че се обсъжда възможността да се внесе законопроекта за ограничаване на хазарта - около училищата и по телевизията.

Еврозоната и кога ще влезем в клуба на богатите

Денков посочи, че България е отличник по три от четирите показали за приемането на еврото. Единственият показател, по който имаме проблем, е инфлацията, която е свързана най-вече с външни причини.

Приемането на България в Шенген и по суша

Денков уточни, че в момента с Австрия не се водят преговори, а се обсъжда с ЕК какви да бъдат следващите стъпки. Очевидно е, че единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат свое собствено решение, а България има пълна подкрепа на държавите от Европейската комисия и Европейския парламент, обясни той.

Борбата срещу корупцията

Денков обясни, че правителството изобщо не е спряло да се бори с корупцията. Крайно време е, че след като бъде подаден сигнал за корупция, оттам нататък щафетата се поема от други органи извън изпълнителната власт, които трябва да довършат работата, каза той и даде пример, че са спрени корупционните процеси за инхаус процедурите.

За убийството на Мартин Божанов-Нотариуса

Денков заяви, че това е поредният случай, в който се вижда, че има явни преплетени интереси в съдебната система. Сега има промяна - сменен е главният прокурор, борим се за съдебна реформа, каза премиерът, като се надява временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Нотариуса да си свърши работата.

Денков добави, че за да може да се проведе разследване на високо ниво трябва да има прокуратура и прокурор, който трябва да проведе разследването на клуба SS.

Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Денков уточни, че до края на март месец се очаква да има първа оценка на Уестингхаус за прогнозната цена и структура на проекта, за да се тръгне към реализиране на проекта. Той ще е готов до средата на 2025 г., като междувременно се избира и строител. В средата на 2025 г. трябва да бъде подписан окончателният договор и от средата на 2025 г. до 2033 г. се очаква блокът да бъде построен.

За мобилните оператори за увеличаване тарифите на цените

Денков уточни, че министри вече са се срещнали с мобилните оператори, като предстои да има развитие по темата с увеличаване тарифите на цените. Държавата може да създаде други правила, но въпросът е да се създадат най-подходящите правила, надява се премиерът.

Не се обсъжда и промяна в данъчните закони, които да са радикални.

Кога ще започне промяната в образованието

Денков увери, че промяната в образованието не е свършила. Всички знаем, че промяната в образованието е важна, трябват реформи, децата се променят бързо и светът се променя бързо, настоя той. В образованието промените трябва да се направят бързо, за да не се изпусне темпото и времето, каза Денков.

Габриел: До дни ще стане ясно кои министри остават след ротацията

Габриел: До дни ще стане ясно кои министри остават след ротацията

Това каза тя в Брюксел