Ако Мария Габриел и Николай Денков не се разберат, няма да има ротация. Това заяви бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

Иначе самият Борисов вече не участвал в разговорите за ротацията, но пък Кирил Петков по думите му не спирал да говори всеки ден. Той не отговори на въпрос на News.bg дали избори 2в1 на лято са все по-възможни.

Денков и Габриел ще кажат дали ще има или няма да има ротация, добави Борисов и призова всички въпроси за смяната на министри да се зададат на тях.

Борисов коментира и думите на президента Румен Радев, който сравни министрите от изпълнителната власт с пешки. "Решенията за правителството се взимат в Министерски съвет. Човек разсъждава така, както мисли - ако за някои служебните министри са пешки, за нас са най-малкото дами, офицери, а някои са кончета, които подскачат наляво и надясно. Въпросът е да не се стигне до цугцванг", коментира той.

Борисов с ултиматум: Външно за ГЕРБ или избори 2 в 1

Борисов с ултиматум: Външно за ГЕРБ или избори 2 в 1

И отново SMS-и и закани за мъжки думи

На въпрос как оценява диалога между земеделския сектор и Кирил Вътев, Борисов заяви, че между земеделците и земеделския министър има цугцванг. Всеки един ход им е грешен, изтъкна Борисов. И обяви, че не подкрепя смяната на Вътев.

Той се възмутен също, че медиите преписали Димитър Зоров (председател на Асоциацията на млекопреработвателите и на Съюза на говедовъдите - бел.ред.) като негов съученик. "Малко да се готвят, да прочетат, защото имаме десет години разлика. Аз не подкрепям Зоров и трябва да запазим добрия тон", каза той.

Запитан дали има опасност от нова бежанската вълна към България, Борисов обясни, че има парламентарен контрол, на който премиер, вицепремиер, министър и агенции би трябвало да кажат дали има опасност от нова бежанска вълна в страната ни. Борисов посочи, че когато управлявал България, нямало бежански натиск спрямо страната ни. МВР работи добре, Гранична полиция дава добри резултати и сега и с новата техника, и всичко, което се прави за тях, нанесената през последните 3 години щета за миграцията, ще се регулира, каза още Борисов.

За казуса около Мартин Божанов-Нотариуса, Борисов уточни, че ако има нови факти и обстоятелства около случая ще бъдат изнесени на временната комисия.

В ПП-ДБ сигурни, че няма да се стигне до избори 2 в 1

В ПП-ДБ сигурни, че няма да се стигне до избори 2 в 1

Настимир Ананиев се притеснява ГЕРБ да не отложат ротацията