Очаквам по-сериозно влияние на ГЕРБ в следващото правителство, заяви във връзка с ротацията в кабинета през март вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от Нова телевизия.

Според нея вероятно ще има смени, както на министри, така и в процеса на взимане на решения. Йотова не знае дали ще се стигне до коалиционно споразумение, но по-скоро смята, че такова няма да има. По думите й от приоритетите в следващия мандат ще зависи дали правителството на Мария Габриел ще бъде по-добро от настоящото. "Очевидно има добри министри, но има и не дотам добри", коментира вицепрезидентът.

Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма да има ротация

Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма да има ротация

Лидерът на ГЕРБ вече не участвал в разговорите за ротацията

Илияна Йотова каза още, че до края на годината има няколко важни задачи пред държавата. "На първо място трябва да потвърдим това, че сме готови да завършим целия цикъл за присъединяването ни към Шенген. На второ място, това, което мен ме безпокои, е, че не виждам никаква подготовка за присъединяването ни към Еврозоната. Твърде оптимистично е това да се случи през 2025 г., но дори да стане, българските граждани няма да са подготвени", посочи тя.

Владислав Горанов: Ще влезем в еврозоната, когато изпълним всички критерии

Владислав Горанов: Ще влезем в еврозоната, когато изпълним всички критерии

Бившият финансов министър не е оптимист за приемането на еврото през 2025 г.

Във връзка със спора дали Мария Габриел да остане външен министър след ротацията или Николай Денков да поеме поста Йотова изтъкна: "В редовното правителство на Кирил Петков имаше опит за две външни политики и достатъчно скандали между тогавашния министър-председател и външния министър. Нека да не изпадаме в другата крайност - да имаме и лична външна политика. Министър-председателят Денков направи гаф с това изказване."

Йотова каза още, че България имаме нужда от много сериозна личност за външен министър, с контакти в Европа. Тя оценява Мария Габриел като добър министър на външните работи за страната ни.

ГЕРБ няма да предложат кабинет с външен министър Николай Денков

ГЕРБ няма да предложат кабинет с външен министър Николай Денков

Смятат, че Денков не е чел "Дипломацията" на Хенри Кисинджър