През 2018 година брутният вътрешен продукт ще достигне рекордните 106 млрд. лв. , а бюджетът за 2018 ще е най-добрият от началото на кризата досега. Това заяви в Боровец председателката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя говори пред националния форум на "Предприемачи ГЕРБ", който се провежда в планинския курорт.

По думите й, през 2014 година, когато управляваше правителството на Пламен Орешарски, държавата се е върнала "скорострелно назад" и е натрупала "огромен дефицит от 4%, който превишава всякакви европейски критерии и икономически разум".

"Всяка година намаляваме дефицита, така че през 2020 г. да сме на баланс нула - колкото са приходите, толкова да са и разходите, което е нормално. В момента сме на трето място в Европа като страна с най-нисък дълг. Безработицата падна до изключително ниски нива. В момента тя е 6.5 на сто, като догодина се предвижда спадът да продължи до 6.2 процента. Щом имаме повече приходи, можем да си позволим и повече разходи. Затова в Бюджет 2018 залагаме с 2.5 милиарда лева повече разходи в сравнение с тази година." - поясни Менда Стоянова.

Тя допълни, че благодарение на всички тези факти доверието във финансовата ни сфера се е върнало.

Председателката на Комисията по бюджет и финанси обясни, че правителството е избрало за свой най-важен приоритет образованието.

"Точно там е насочен и най-големият дял от допълнителните разходи, който да доведе не само за увеличаване на учителските заплати, но и до сериозно повишаване качеството на образованието." - коментира Менда Стоянова.

Тя уточни, че освен образованието, другите ключови политики на правителството са насочени в сферата на здравеопазването и отбраната.

"Наред с тях обаче приоритет имат и политиките, насочени към хората в неравностойно положение", допълни Стоянова.

Депутатите приеха Бюджет 2018 на първо четене
Обновена

Депутатите приеха Бюджет 2018 на първо четене

Бюджетът инвестира в здравеопазването, уверява Горанов

По думите й за БСП е присъщо да харчи повече, отколкото събира, но от ГЕРБ ще продължат да се придържат към своята философия да харчат толкова, колкото могат да си позволят.

За последните 10 години, откакто България е член на Европейския съюз, всички икономически показатели се подобряват, а брутният вътрешен продукт почти се е удвоил, заяви от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, тези данни са ясно доказателство за усилия в правилната посока, като предстои още работа, за да бъде награден догонващият растеж.

Дончев бе лектор по темата "Подготовка на бизнеса за новите финансови механизми и инструменти на финансиране след 2020. Грантово финансиране, Business angels."