ДПС е готово да подкрепи промени в Конституцията, но намекна, че ще даде "рамо" за това, ако Патриотичният фронт не е в управлението.

"ДПС е отворено за подкрепа на стратегически решения в името на националния интерес, но той минава през ясния профил на управлението на страната, което трябва да се освободи от национал-популизма и фашизма", обяви от парламентарната трибуна лидерът на движението Лютви Местан в началото на новата работна сесия на депутатите.

Темите за предизборната агитация на майчин език, за участието на Патриотичния фронт в управляващото мнозинство и за езика на омразата бяха ключови и в това слово на Местан.

Лидерът на движението започна с поглед към САЩ, като разказа, че там кандидатът за президент Хилари Клинтън води предизборната кампания с испаноезичните избиратели на техния испански език. "Никой в тази страна, в която безспорно има върховенство на закона, не преследва Клинтън за това, че отправя писмени послания на испански език към своите избиратели", посочи Местан и размаха пред колегите си 12 наказателни постановления за глоби към него и други ДПС депутати заради агитация на турски език.

По-специално внимание Местан обърна на две от тези глоби, наложени от областния управител на Пловдив Розалин Петков, който е обвинил движението във виновно поведение. "Изявата на съкровенността според днешните управляващи е виновно поведение", разтълкува ДПС председателят и призна, че е силно впечатлен от размера на на тези две глоби - 681 лева.
"Колеги от Реформаторския блок, вдигнете погледа си. Това е глоба не за 680 лева, не за 682 лева, а 681 лева". 681-ва година е годината на създаването на българската държава", изтъкна Местан и разчете, че с този акт се казва на ДПС - "това е нашата страна, вие сте чужди в нея и ако искате да живеете тук, ще се откажете от съкровенността си, от идентичността си".

От темата за майчиния език ДПС лидерът премина на върховенство на закона, като отсече, че такова има само там, където има равноправие. "Скоро това виновно поведение - ползването на майчин език, вече ще може да се квалифицира като престъпление от общ характер и за това престъпление ще се лежи в затвора от 3 до 6 години", посочи още Местан и обясни, че това е предложение на Патриотичния фронт.

"Дясното все повече се идентифицира с национал-популизма. Това поведение на вашите партньори е чиста проба фашизъм, неонацизъм", отсече председателят на движението с поглед към ГЕРБ и РБ и по адрес на ПФ.

"Върховенство на закона не се свежда само до разделянето на един орган на две колегии", коментира и съдебната реформа Местан (идеята за нова структура на ВСС, б.р.) и напомни твърдението на управляващите, че именно от успеха на тази реформа зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат.

"На кой кабинет? На какъв кабинет? На този, който и днес заяви, че иска изтръгването на ДПС от властта. На кабинет, зад който стои партия, която определя различието като човекоподобни същества. Искате да укрепим този кабинет и подобно управление", поиска да разбере председателят на движението.
В тон с оценките си за правителството той добави - "потънахте в кризата на вътрешните си противоречия, в юридическа безпомощност".