В Джебел празнуват разделени честването на града. Хиляди се обърнаха с гръб към трибуната на площад "19 май", когато започна приветственото слово на кмета Бахри Юмер, (който е един от първите членове на новата партия ДОСТ - б.р.), пише Родопи 24.

Активисти на ДПС пък освиркаха лидера на ДОСТ Лютви Местан, когато се появи в центъра на града и тръгна към сградата на Общината. Той ще бъде на площада, но няма да държи реч, уточнява изданието.

Припомняме, днешната дата е изключително важна за града, тъй като на нея - на същия площад, през 1989 година се провежда първият мирен протестен митинг срещу Възродителния процес

Цялото ръководство на ДПС, начело с председателя Мустафа Карадайъ, беше посрещнато от агитките пред чешмата-паметник на площад "19 май". Лидерът уважи мевлида в джамията и се върна на площада. (Мевлид: означава раждане, рожден ден или рождено място. А когато стане въпрос за мевлид сред мюсюлманите се разбира произведението на Сюлейман Челеби. Истинското име на тази ода е „Уесилетун – неджат” (Посредничество към спасението), според muslimabg.com.

Пред чешмата трябваше да се проведе планувания митинг на ДПС, но хиляди активисти заляха площада. Ораторите са прекъсвани с викове: "ДПС, ДПС".

Лютви Местан се появи в 10:30 ч. и влезе в сградата на общината, пише "24 часа". Точно половин час по-късно обкръжен от личната си охрана, полицаи и жандармеристи той премина през площада под освиркванията и викове на активисти "ДПС". Той е край трибуната, но не знае дали ще се качи на нея.

Трябваше да се проведат 2 отделни митинга, но преди около два часа активисти на ДПС буквално заляха площада, където трябваше да бъде появата на общината, чийто кмет е бивш областен лидер на ДПС и настоящ привърженик на Местан.

Припомняме, Административният съд отмени забраната на кмета Бахри Юмер ДПС да имат свой митинг в центъра на града. Той ги беше пратил да се събират на изхода на Джебел. От своя страна кметът обеща при организирането на празника на града да няма политически речи и политици на трибуната. Малко по-късно това обещание бе опровергано от кмета на Бурса.

Малко по-късно на митинга на ДПС председателят Мустафа Карадайъ поиска предсрочни парламентарни избори. "В ДПС няма място за предатели", предаде Родопи 24 думите му.

Новият председател на движението бе аплодиран от хиляди членове и симпатизанти, които след официалното тържество на площад "19 май" се преместиха пред чешмата-паметник в другия му край. Бяха поднесени цветя, а в небето полетяха гълъби. При безпрецедентни мерки за сигурност в Джебел между 10:00 и 13:00 часа се проведоха две мероприятия.

Също от трибуната кметът на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе призова да бъдат достове (по името на новата партия ДОСТ, оглавена от доскорошния лидер на ДПС Лютви Местан - б.р.)

„Всяка седмица в Бурса идват 15 инвеститори от Европа. Нашето желание е някои от тях да инвестират тук, за да няма отлив на млади хора от област Кърджали. Много празни къщи виждам при всяко мое идване тук. Нека бъдем приятели, нека бъдем достове", заяви Реджеп Алтепе.

Турският посланик отправи от трибуната поздравите си към жителите на Джебел, предаде bTV.