На близо 1,2 млрд. лв. могат да разчитат общините през тази година за реализацията на екологични проекти. Това обяви на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщават от ведомството.

Василева обясни, че финансирането може да стане чрез финансовите инструменти, които министерството й управлява – Оперативна програма „Околна среда“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд.

Най-големият финансов ресурс е по новата Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ – около 1 млрд. лева. 402,6 млн. лв. от този бюджет са във водния сектор за реализацията на т. нар. ранни проекти. Това са проектите на Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен (Долна Митрополия) за изграждане на ВиК инфраструктура. Василева посочи, че за тях вече се чакат предложения.

Обявена била и процедура за т. нар. фазирани проекти за ВиК инфраструктура в 8 общини - Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. В размер на 234 млн. лева възлиза бюджетът.

Още 121,5 млн. лв. щели да бъдат на разположение през тази година на местните власти за сектор „Води”. Пет общини ще получат средства. Столична община също ще бъде финансирана, за да разработи регионалното си прединвестиционно проучване.

В сектор „Отпадъци“ е открита процедурата за изграждане на компостиращи инсталации с бюджет 98 млн. лева. Предстои да бъде обявена още една процедура - за изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци на стойност 101 млн. лева. Тя ще бъде обявена през третото тримесечие на годината.

С близо 58 млн. лв. ще разполагат местните власти в областта на биоразнообразието и „Натура 2000”. От МОСВ поясняват, че общините ще могат да кандидатстват и за превенция и управление на риска от наводнения за изграждане на хидротехнически съоръжения, защитна инфраструктура и други. В размер на 20 млн. лева е бюджетът, който ще бъде предоставен за тези цели.

Проектите за подобряване на качеството на атмосферния въздух, които ще се реализират, са на обща стойност 111 млн. лева. Бенефициенти могат да станат общини със замърсен въздух.

14 млн. лв. от Националния доверителен екофонд са предвидени за реализацията на мерки за енергийна ефективност, а 1 млн. лв. ще бъде насочен към стимулиране използването на екологични превозни средства.

61 млн. лв. са предвидени за изграждане на инфраструктурата в областта на водния сектор, отпадъците и биоразнообразието.