Лично министър Александър Йоловски започва процедурата по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване. Това съобщават от пресцентъра на МЕУ.

Централната избирателна комисия постави именно това като условие да се съобрази с протокола на Министерството на електронното управление за това, че с машините всичко е наред и те могат да бъдат използвани.

"Във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд от 30 октомври 2023 г., според което "удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление", министър Александър Йоловски започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023.

Екипите по сертифициране на Министерството на електронното управление (МЕУ) ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойнов. В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски.

Министерството на е-управлението обвини ЦИК в спекулативни твърдения

Министерството на е-управлението обвини ЦИК в спекулативни твърдения

Досега ЦИК нито веднъж не е възразявала да работи със зам.-министри

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от Министерството.

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция "Национална сигурност", на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

ЦИК "набива" в главите на всички експерти, че е права и има право

ЦИК "набива" в главите на всички експерти, че е права и има право

Продължава тактическата атака срещу зам.-министър Стойнов