Предстои сформирането на работна група, която да състави законодателен акт за използването на изкуствен интелект (ИИ). Това съобщи БНР, позовавайки се на източници от Министерството на електронното управление (МЕУ).

Във ведомството вече са обсъдени някои регулаторни промени, засягащи новите европейски правила за използване на ИИ.

Разговорите са стартирали в края на миналата година по времето, което и Европейската комисия обяви законодателството си за прилагане на изкуствения интелект. Но част от обявените мерки предизвикаха безпокойство в правозащитните организации.

Според Захари Янков, адвокат от Българския център за нестопанско право, новото законодателство е предизвикателство за правителството.

По думите му целият свят започна разговора за регулацията на ИИ, като в същото време и България е доста напред. Янков отчита като положителен фактът, че страната ни е част от Глобална инициатива за отворено управление, където се обсъждат темите на ИИ.

Предстои също да излязат окончателните текстове на европейското законодателство за ИИ. Как ще работи регулацията ще разберем най-рано през 2025-та година. Но още при оповестяването на редицата плюсове - гаранция за качеството на използваните данни при обучението на алгоритмите, защита на авторските права, прозрачност, групи за правата на човека видяха минусите, като легализиране за първи път в ЕС на публичното лицево разпознаване в реално време, по оценката на групата "Юръпиън диджитал райтс".

Янков изтъква, че изключение предвижда използването на ИИ при биометрично наблюдение на хората в реално време на обществени места в случаи на издирване на жертви, на определени престъпления, престъпници, превенция на заплахи и терористични атаки.

Със сигурност със или без регулации обаче ИИ е поредният инструмент, който човек ще използва, категоричен е националният координатор по киберсигурност Петър Кирков.

Любопитен факт - макар и да няма общо с правата на гражданите, като ускоряване на някои процеси може да се определят последните промени от декември 2023 в Закона за авторското право.

Нови членове уреждат употребата на текстове на автори за автоматизиран анализ на текст и информация. Авторът вече може да откаже продуктът му да се използва от изкуствен интелект. За обучение на ИИ няма са се дължат авторски права при използване на данни.

Изкуственият интелект - бизнес, любопитство и риск

Изкуственият интелект - бизнес, любопитство и риск

Защо и как Сам Алтман бе уволнен и почти веднага възстановен от позицията си на изпълнителен директор