Удължаване на срока за включване в Наредба Н-18 на ползвателите на софтуер за управление на продажбите (СУПТО) до края на 2020 г. Това се предлага в проект за промени на наредбата, публикувана за обществено обсъждане в сайта на Министерството на финансите- https://www.minfin.bg/bg/legislation11/290 .

Като мотив се посочва, че досегашният срок до 31 юли 2020 г. не може да бъде спазен без значителни затруднения.

2/3 от предложенията на бизнеса за Наредба Н-18 били приети от НАП

2/3 от предложенията на бизнеса за Наредба Н-18 били приети от НАП

Ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговците

Предвиждат се множество други промени в наредбата след разговорите между екипите на Министерството на финансите, НАП и работодателски, браншови и професионални организации. Една от тях е дефиницията за СУПТО, облекчаване на изискванията към медицинските софтуери, т.нар. ERP системи, както и софтуерите, използвани в туризма.

Сред другите промени са удължаване на срока на блокиране на фискалните устройства при липса на свързаност до 72 часа, прецизиране на отговорността на ползватели и разработчици на СУПТО в случаите на открити несъответствия, облекчаване на правилата за връзка на софтуера с фискално устройство и реквизитите на фискалните бонове и други.

Мораториум от 12 месеца върху Наредба Н-18 искат от туристическия бранш

Мораториум от 12 месеца върху Наредба Н-18 искат от туристическия бранш

Национален икономически щаб да изготви програма за спасение на туристическия бранш

"Продължаваме дискусиите (с бизнеса - б.р.) в рамките на общественото обсъждане. Предвидили сме множество промени, които да облекчат правилата за търговците, но да запазят философията на наредбата да ограничава сивата икономика в интерес на цялото общество", каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.