Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с браншовите организации и асоциации в България.

Експертите на НАП са разгледали общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети, стана ясно на срещата. В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО).

Сред приетите от бизнеса и НАП промени са и още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други.

Ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата.

Припомняме, че срещу Наредбата се обявиха повече работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на протест. Срещу Наредба Н-18 скочиха и от сдружението на личните лекари, които заявиха, че това представлява включително и разкриване на конфиденциална информация пред данъчните.

От бизнеса представиха своите опасения, сред които има и притеснение от техническите параметри при изпълнението на наредбата.

Миналата година 42 браншови организации и фирми внесоха жалба и в съда с искане за спиране на промените и Наредбата, но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането им.