Радикална промяна на избирателната система трудно ще се възприеме от хората и от политиците.

Това заяви експертът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов, цитиран от БНР.

Изявлението беше направено по време на днешната среща на социолози и политолози, на която се дискутираха предимствата и недостатъците на различните избирателни системи.

Според Михаил Константинов решението трябва да се търси в нещо близко до сега съществуващата система.

„Преимуществото е, че тя действа много пропорционално и няма изкривявания. Няма опасност малките партии да не бъдат представени, няма опасност големите да са свръх представени." - поясни експертът.

Той обаче отбеляза, че твърдите партийни листи не се харесват на хората и отблъскват много от избирателите.

„Ако можем да променим и двете неща - да махнем твърдите листи и да махнем вътрешнопартийните изкривявания, ние ще отговорим на изискванията. Първо, на хората - да правят някакъв избор, и второ - ще успокоим партийните апарати, че няма да бъдат така безумно наказвани от един математически алгоритъм." - поясни професор Константинов.

Според него купуването на гласове трябва да се криминализира, като се предвиди до 5 години лишаване от свобода, като законът се прилага безкомпромисно.
За прекратяването на практиката с избирателите фантоми е подготвено конкретно предложение, което е прието от всички участници в контактната група между парламентарните сили.

Избирателните списъци да се печатат без ЕГН-та и без данни от личния документ за самоличност. Тези данни се дописват в изборния ден, когато избирателят се яви. Фантом вече не може да гласува, защото просто секционните комисии няма как да знаят ЕГН-тата и личните данни на избирателя в общия случай." - коментира Михаил Константинов.