Изборът на Елена Йончева за водач на листата на БСП и отхвърлянето на Сергей Станишев като такъв е поредното отлюспване в социалистическата партия и е израз на пълзящата болшевизация.

Така бившият лидер на социалистите Михаил Миков определи процесите, които текат в партията и които достигнаха своята кулминация вчера на Пленума на БСП при участието си в Нова телевизия.

Миков остро разкритикува поведението и отношението на ръководството на партията, заявявайки, че той не желае да бъде представител на БСП в нито една листа, докато това ръководство владее партията.

Станишев готов за всички развития за евровота
Обновена

Станишев готов за всички развития за евровота

Пожела успех на Йончева

Припомняме, през 2016 г. Миков загуби надпреварата за председател на БСП в състезание с Корнелия Нинова.

Вчера, на Пленума точно когато се е записал за изказване, се е взело решение обсъжданията да бъдат прекратени, стана ясно от думите на Миков.

Михаил Миков обясни, че от няколко месеца има явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев и в момента дори има вариант, при който Станишев да не бъде изобщо в листата на БСП. Това е разбрал самият Миков от думите на Корнелия Нинова в края на Пленума, а и е "ясно, че е нежелан, от няколко месеца".

Преекспонирането на един човек - водача на листата - пречи основно на това, че разговорът за политики и общата визия какво БСП иска да постигне в ЕП, се губи. И това ще е провал не на Нинова, а на БСП. "Ние два месеца не говорихме за политика, а говорихме Станишев или Елена", възмутен е Миков. Персоналните въпроси не могат да бъдат решение, особено на фона на големите въпроси, които предстоят пред Европа и пред България.

Екшън пред централата на БСП

Екшън пред централата на БСП

Оператори се сбиха за интервю на Станишев

Кому беше необходимо това - да сблъскваме двама души, се пита Миков, според когото Елена Йончева има своите лични качества, но тя е била използвана от ръководството на партията.

"Не казвам, че Елена няма качества и не може да бъде достоен представител в ЕП", заяви Миков, но допълни, че изборът й е разчистваме сметки и "натриване носа" на Станишев.

Формалното премерване е едно, а лошият вкус, който остава след това, е друго, посочи Миков. Политиката на противопоставяне, на сблъсък се пренасят и на долните нива на партията, според Миков, а персоналните въпроси вземат връх, което разбива самата партия. Миков даде пример с проблеми в партийните структури в Хасково и Казанлък.

Гергов иска Станишев начело на евролистата на БСП
Обновена

Гергов иска Станишев начело на евролистата на БСП

Друг водач би бил лош знак към социалистите

Това е пълзяща болшевизация, повтори Михаил Миков и призова да се обърне внимание на това какво се случва с коалицията - "бяха разгонени малките коалиционни партньори и те си търсят друго политическо пространство".

Отсъства политическото, всичко е лично, разкритикува Миков.

Според него в момента един от важните въпроси какви са отношенията между БСП и ПЕС, където и членството на БСП е "формално" и има сериозни противоречия. Заявката на и за Елена Йончева е тя да се занимава с вътрешни проблеми, въпреки че е представител в Европейския парламент.

"Ако госпожа Йончева смята да решава такива проблеми там, по-добре да си седи тука", заяви Миков и посочи големите теми - неравенството в заплащането, миграцията.

Представителите на БСП в ЕП имат по-големи задачи от нейните заявки, според Миков.

Вчера много членове на Националния съвет изразиха основателни съмнения в начина, по който се проведе гласуването, заяви Миков, който през 2016 г. загуби надпреварата за председател на БСП в състезание с Нинова.

"Нека имаме още нещо предвид. Поне 20 души - членове на НС, са в трудово-правни отношения с Нинова. Познайте те как ще гласуват. Не оспорвам гласуването. Въпросът е, че последните два месеца имаше явна тенденция за натиск за отстраняване на Станишев", допълни Миков.

Той разкритикува и поведението на БСП във вътрешната политика и най-вече излизането на депутатите социалисти от парламента.

"Отказваш се от парламентарните механизми и започваш да изпълняваш куриерски механизми", е мнението на Михаил Миков по повод и на последната акция на БСП в АПИ, където лидерът Корнелия Нинова се е снимала на стълбите на АПИ и е внесла искане в деловодството, вместо да инициира например парламентарна комисия.

Елена Йончева - водач на листата на БСП на евровота
Обновена

Елена Йончева - водач на листата на БСП на евровота

95 са застанали зад Йончева, а 75 червени са подкрепили Сергей Станишев