Президентът на ПЕС Сергей Станишев не е разочарован от избора на Националния съвет на БСП за водач на листата за ЕП. Припомняме вчера, 17 март, пленумът на БСП избра за лидер в евролистата Елена Йончева.

"Аз не се почувствах предаден, напротив. Аз се почувствах подкрепен от 45% от Националния съвет, което е много сериозен резултат. Няма да предам доверието на хората, които застанах зад мен с имената си", увери той пред bTV.

Елена Йончева - водач на листата на БСП на евровота
Обновена

Елена Йончева - водач на листата на БСП на евровота

95 са застанали зад Йончева, а 75 червени са подкрепили Сергей Станишев

По думите на Станишев напрежението в партията е създадено от вътрешнопартийна кампания, която се е водила в последния месец. Кампанията създала разделителни линии. Тези линии били преодолими, но затова трябвало воля. "В крайна сметка целта е да победим", каза още бившият министър председател.

Станишев: "Разбира се, че поздравих Йончева. Пожелах и успех, кураж. Тя тепърва ще види колко е трудна тази задача да бъде евродепутат, защото това е голяма отговорност."

Президентът на ПЕС заяви, че неговите гласове в Националния съвет са чисто политически гласове, с много чиста и ясна политическа мотивация. Вотът за Йончева пък бил от други различни компоненти.

Според Станишев мнението на лидера Корнелия Нинова е различно от това на пленума на партията, във връзка с думите ѝ, че "Станишев не е нужно да е евродепутат". Въпросът се поставял така, че изглеждало, че се раздават някакви позиции.

Нинова предлага Йончева за водач на евролистата

Нинова предлага Йончева за водач на евролистата

Промяната била неизбежна

Станишев коментира думи на Нинова, че има случаи, в които лидерите на партиите в ЕП не са евродепутати. В този контекст той заяви, че е хубаво ако не председателят, то поне секретарят на партията да бъде евродепутат, за да може да се

"Всяко политическо семейство разбира, че връзката, взаимодействието между партия и парламентарна група не трябва да бъде формално и веднъж на месец, а трябва да бъде ежедневно", заяви Станишев.

Той не се чувствал като паднал от мотора заради резултата от пленума. За него изборите за ЕП са демонстрация на силата на ядрата. Целта БСП трябвала да бъде именно такава - да се привлече ядрото, а не периферията.

"Винаги резултатът на БСП на евроизбори е бил по-нисък от този на национални избори. Затова целта е на евроизбори да събереш поне ядрото", обясни той.

"Ясно е, че Елена и аз сме фаворитите за листата, имахме най-много номинации. Затова предложих да имаме челна двойка, защото очевидно има напрежение. Това не бе подложено на гласуване", каза Станишев.

Михаил Миков обвини Нинова в болшевизация на партията
Обновена

Михаил Миков обвини Нинова в болшевизация на партията

Лидерът на БСП иска да отстрани лидера на ПЕС от партията, убеден Миков

На въпрос дали е имало натиск за избора на Йончева Станишев заяви: "Аз знам, че членове на Националния съвет са прозвънявани индивидуално, което впрочем е правено и от другата страна, защото всеки отбор търси подкрепа... 20 човека от Националния съвет са директно на щат от "Позитано, тоест работодателят им е ръководството на БСП." 

Станишев също "прозвънявал" и това било абсолютно нормално в хода на предизборна кампания.

Мачът обаче за избор на водач на евролистата не бил нагласен. Резултатът го показвал - за 45% от националния съвет това не било така.

Станишев няма да се кара с Йончева за първото място в евролистата

Станишев няма да се кара с Йончева за първото място в евролистата

Не преследвам цел да съм лидер на вътрешната опозиция в БСП