Може да има и трети кандидат, в случая Националният съвет ще избере най-подходящият претендент за евролистата. Това мнение изрази депутатът от БСП Манол Генов преди пленума на партията.

Той отказа да се ангажира с коментар кой от кандидатите трябва да бъде избран за водач на листата за евроизборите с думите: "Не искам да влияя на някои от колегите".

Елена Йончева с номинация от Изпълнителното бюро на БСП

Елена Йончева с номинация от Изпълнителното бюро на БСП

Сергей Станишев и още петима души събират много номинации

Според Генов Сергей Станишев няма да бъде пренебрегнат, ако не оглави евролистата. По думите му политолозите са разделени - "половината казват, че е добре да не влизаме, другата половина казват, че е добре да влизаме, не искам да се връщам на унизителните ситуации, на които сме подложени по време на гласуванията", заключи Генов.

"За пореден път слагаме каруцата пред коня".
Така коментира Георги Гергов ситуацията около избора на водач на листата на БСП, тъй като все още не е взето решение на Националния съвет на партията.

Станишев иска БСП обединена, не било важно кой оглавява евролистата

Станишев иска БСП обединена, не било важно кой оглавява евролистата

Водачеството не може да бъде самоцел според президента на ПЕС

Според Гергов обаче президентът на ПЕС Станишев е този, който трябва да оглави листата за евровота. Той е на мнение, че в обратен случай ще се даде лош знак към социалистите.

"Всеки има право на глас, на мнение и ще решим". Според него ще бъде внесено предложение водачът на листата да бъде партиен член.

Екшън пред централата на БСП

Екшън пред централата на БСП

Оператори се сбиха за интервю на Станишев

Представителят на социалистите Атанас Мерджанов се надява Националният съвет да прояви мъдрост, защото изправянето на авторитети в партията един срещу друг е крайно непродуктивно и намалява силите на партията. Така според него БСП се лишавала от успех на евроизборите.

По думите му общински организации са излезли с решение, че категорично водачът на листата трябва да бъде член на БСП.

С начина, по който се въдворяват определени граждански личности и квоти, започва процес на департизация, което за една демократична държава не е редно, както се изказа Мерджанов.

Водачите на всички останали политически опоненти ще бъдат ярки партийни фигури, каза още той, като с това мнение подкрепи кандидатът на червените Сергей Станишев.

Преди пленума на партията евродепутатът Петър Курумбашев заяви пред журналисти, че след пленумите е важно всички да са живи и здрави.

Курумбашев не изрази позиция по отношение на кандидатите. "Самият аз съм кандидат и всяко едно изявление ще се тълкува в една или друга посока", допълни той.

БСП трябва да реши дали да постави начело за предстоящия вот личност, която не е член на партията, категоричен беше евродепутатът.

Станишев зове БСП да побърза с листите си за ЕП

Станишев зове БСП да побърза с листите си за ЕП

Да не наричаме газопровода "Турски поток" - след Турция той влиза в Европа

Георги Божинов предложи след избора на водач на евролистата, вторият избран да заеме и втора позиция като кандидат на БСП за евровота. Според него задължително водачът трябва да членува в партията на социалистите.

Същото предложи и Станишев - на заседанието да се определят водача и вторият в листата на червената партия.
Припомняме, по план днес трябва да се опредили само първият в евролистата. Все още обаче не е взето решиние дали и вторият ще се определи на днешното заседание.

Като съдбоносен за БСП избор Ангел Найденов определи предстоящите дискусии преди пленума на партията. Със сигурност ще има много емоции, категоричен беше той.

"Големият въпрос е не само с какво влизаме, а с какво излизаме и кое е мъдрото решение за БСП".
За Найденов е обидно друг освен Сергей Станишев да оглави евролистата.

Който и да е водач след този пленум, важно е партията да излезе обединена. Това е най-важното за лидера на социалистите в София Калоян Паргов.

По думите на Паргов трябва да се работи за потушаване на страстите, тъй като изборът винаги е предизвиквал спорове и разделение сред социалистите.

БСП е направила пробив на парламентарните избори през 2017, изтъкна той. Понякога симпатизантите и непартийните членове е по-голям партиец от партийците, изрази мнение той, но водачът на социалистите към Брюксел според него трябва да бъде член на партията.