"Ще видим на кого ще се плаща, обикновено корпорациите са с голям интерес към такива големи поръчки, ще се види." Това коментира лидерът на БСП Михаил Миков в студиото на БиТиВи по повод обявената вчера от МВР обществена поръчка и начинът, по който ще се изработват новите документи за самоличност. Припомняме, вчера бе обявено, че МВР смята да изгражда собствена производствена база за тази цел.

Според Миков в момента управлението изпитва вътрешна нестабилност. "Партиите в управляващата коалиция се позиционират да са с единия крак в управлението, но поглеждат и навън, тъй като участието им в управлението ги натоварва с негативи", обясни Миков.

Тъй като в здравеопазването има тежки усложнения, БСП се е насочила към вот на недоверие в тази сфера. Поканили сме БДЦ, "Атака", всички, които не подкрепят тази политика в здравеопазването, заяви Миков, като предположи, че ще има и независими народни представители, които ще подкрепят вота.

Това, по думите на лидера на БСП не се отнася до депутатите от псевдоопозицията, като групата на Радан Кънев. "Ние тях не сме ги канили", отсече Миков.

Всеки вот на недоверие е да се види кой къде е в политическото пространство – по това се познава, не по приказките, каза още той.

Миков коментира, че малки жестове, като даването на Великденски надбавки, не могат да променят характера на управлението. „Това, което става в здравеопазването и образованието ги прави по-недостъпни. Увеличаването на пенсионната възраст, отнемане на социални права. Нежелание за промяна в данъчната система, защото тя сега продължава да усилва неравенствата. Това са типичните черти на дясното управление“, подчерта Миков. 

Също така е излишен въпросът дали БСП ще гласува за Кунева Михаил Миков отговори сяно и категорично: "Ние сме опозиция." По думите на социалиста смяната на един министър не дава нищо.

Основен проблем е в закона, който министър Танев е "трябвало да изпълнява". За този закон от БСП били сигнализирали от много време и продължават да предупреждават, че ще доведе до съсипване на средното образование.

Самата промяна и възможността да завършват в седми или десети клас създава тежки проблеми – веднъж със "сгъчкването" на материала после – със задължителното образование по конституция", обясни Михаил Миков.

Той заяви, че личността на Кунева е предмет на противоречие вътре сред управляващите, а самата Меглена Кунева няма да се справи с образованието. "За това има редица обективни предпоставки, да не говорим. че да поемаш такива ресори едновременно е надценяване на човешките възможности", коментира Миков.

Според Миков в момента България проиграва шанса си да има човек на важна международно позиция позиция - генерален секретар на ООН, визирайки евентуалната кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Според социалиста миналото ѝ явно не е проблем, след като е получила висока оценка като директор на ЮНЕСКО.

"Проблем е интересът на други държави България да няма кандидатура на този висок пост", обясни Миков.