"Партиите не могат да преодолеят противоречията си. Противоречията не са политически, а междуличностни. Партиите изгубиха и капацитета си да представляват широки маси от граждани." Това заяви пред БНР бившият депутат от БСП и бивш председател на НС Михаил Миков.

По думите му конфигурацията на политическите сили в България е достигнала такова равнище, че без коалиционно управление, трудно може да се върви напред и да се постига консолидирано управление.

Той заяви, че ако БСП беше на мястото си, трудно би трябвало да приеме конфигурация, в която тя е младши партньор, а всички останали партии са десни, исторически противници на лявото. Миков добави, че участието на левицата в управляващата коалиция се е отразило негативно на партията. Той допълни, че този негатив ще намали сериозно общественото влияние на БСП.

Бившият председател на Народното събрание коментира и темата за разпада на управляващата коалиция. По думите му коалицията изглеждала нестабилно и се очаквало всеки момент някоя от четирите партии да я напусне. Той бе категоричен, че дори и управляващите да оцелеят след вота на недоверие, няма да могат да решават големите въпроси пред България. Миков изтъкна, че вече шести месец правителството управлява без управленска програма и без законодателна програма.

Миков заяви, че очаква предсрочни избори, но не смята ,че те ще доведат до сериозно разместване в парламента. Той посочи, че може би ще се появи някой нов с малко присъствие, колкото да осигури някаква подобна коалиция на сегашната.

"Когато хората, които участват в политиката, си поставят мръсни цели, тя непременно ще бъде много мръсна игра", каза още Миков.

Михаил Миков: Искането за оставка на Никола Минчев е репетиция за това, което предстои

Михаил Миков: Искането за оставка на Никола Минчев е репетиция за това, което предстои

Дори вотът срещу Минчев да не успее, тежките взаимни обвинения затварят възможностите за конструктивна работа в парламента