„Вотът на недоверие не е обречен. Той вече има своите успехи”. Това заяви пред телевизия BIT председателят на НС  на БСП Михаил Миков. Той припомни, че правителството се е оказало малцинство по време на гласуването на Меглена Кунева за министър на образованието и че тя е избрана само с 104 гласа, а коалицията е тръгнала с над 130 народни представители, за да падне до 104. Лидерът на левицата подчерта, че в медиите се е появила информация, че министърът на здравеопазването отлага наредбата за лекарствата, която е трябвало да влезе в сила от утре и да лиши от достъп до няколко няколко стотин лекарства българските граждани и да ги плащат изцяло. „Ако това е истина вотът вече има совите първи успехи”, заяви той.

Миков коментира, че по време на гласуването на вота ще се види кой къде е точно в политиката и кой за какво носи отговорност. Той подчерта, че някои партии от управляващата коалиция критикуват правителството с цел да заблудят гражданите, че не са съвсем управляващи, нищо че имат министри и други позиции, но да се разграничат от отговорността. По думите му има и партии, които не са подкрепили формално правителството, но често подпомагат правителствени решения. „Всеки трябва да поеме политическата отговорност пред хората, за  да отсъдят доколо се спазват предизборните ангажименти и доколко думите съответстват на делата”, категоричен бе председателят на БСП.

„Вотът на недоверие в сферата на здравеопазването се налага от цялостната политика, която правителството провежда”, заяви Михаил Миков. Той припомни, че през изминалата година левицата е внесла две искания до КС по два закона, които олицетворяват политиката на управляващите и които казват:  „Ще накараме хората да доплащат, за да няма дефицити в Здравната каса, макар че редовно са плащали здравните си вноски”. Лидерът на левицата подчерта, че процентът, който гражданите в България доплащат за здравна помощ като процент от личните разходи е два пъти по-висок от този, който плащат в Европа, от която сме част. „В Европа когато платиш здравната си вноска, ти си здравно осигурен и получаваш здравна помощ. В България, въпреки че си платил здравната вноска, трябва да доплащаш, за да няма дефицит в Здравната каса”, поясни той. Михаил Миков бе категоричен, че не може здравето да бъде стока и трябва да се върнем към конституционното разбиране, че то е благо и ако бъде превърнато в стока, има печеливши частни болници, но милионите българи и младите лекари страдат.    

Попитан дали очаква подкрепа от АБВ за вота на недоверие, Миков заяви, че не очаква нищо. Той припомни, че многократно е заявявал, че за общи политики между двете партии може да се говори, само ако излязат от лявото управление. Според него обаче за АБВ е удобно да бъдат с управляващите и в същото време да критикуват БСП. „Все повече това се забелязва от българските граждани, което се е вижда  и по спада на доверието в тях на местните избори”, поясни председателят на БСП. 

Михаил Миков коментира, че АБВ не движи напред важните политически въпроси, а вдига въпроса за президентските избори и очаква априори подкрепа, само за да може някой да седне на президентския стол. „За нас въпросът е принципен. Първо политиката, а после хората, които ще я изпълняват”, заяви лидерът на БСП. Той подчерта, че кандидатурите за президент ще бъдат дискутирани след средата на годината. „Президентските избори не бива да се използват, за да се скрие реалното положение на една партия. Ако АБВ отидат сами на изборите, резултатът им ще е като за АБВ”, категоричен бе той. Миков заяви, че вратите са отворени за тези, които наистина смятат, че може да се формира политическа общност, базирана на идеи и готова да се противопостави на десницата.

По повод на събитията около ДПС, Миков заяви, че  то в определени периоди демонстрира подкрепа към управлението, но сега участва активно в първият вот на недоверие, което е тест за опозиционност. „Нека да видим къде ще се позиционира ДПС след смяната на ръководството им”, заяви той.

По въпроса за забраната от страна на Турция за влизане на територията й на Пеевски и Доган, Миков заяви, че основният въпрос е може ли по отношение на които и да било български граждани да се предприемат такива действия. „Трябва българското правителство да продължи да търси отговор. Може и за други български граждани да бъдат издадени такива забрани”, заяви лидерът на БСП.

Помолен да коментира новата пария на Местан, Миков заяви, че трябва да се потрудят да изградят политическа идентификация. „Личността е едно, но политиката, която се предлага е нещо различно. Партиите у нас се превърнаха в политически проекти и нямат идейна идентичност, а се опитват с механизмите на PR-а около една, две персони да създадат у хората усещане за автентично представителство. Затова хората все повече се разочароват от политиката”, заключи Михаил Миков.