"Прокуратурата прави най-хубавия подарък на БСП преди евроизборите". Това обяви социологът проф. Михал Мирчев в ефира на Нова телевизия.

Ако се приеме версията, че Елена Йончева е начало на евролистата на социалистите, с настоящия скандал около нея, от БСП няма нужда дори кампания да правят, обясни социологът.

"Самата Елена Йончева и скандала срещу нея е тяхната кампания. БСП ще имат плюс едно или две евродепутатски места само заради тази услуга", прогнозира специалистът.

Според проф. Мирчев, ако е нямало такива скандали и от БСП са си замълчали, тогава от сегашните четирима депутати, са щели да паднат на трима.

Той посочи, че Елена Йончева е най-активният опозиционер в парламента. Социологът описа социалистката като изключително упорита да се рови около мръсните дела на оградата ни по границата с Турция.

Проф. Мичев посочи, че следствието за КТБ е пета година в съда и все още нищо не е доказано. Според него първият проблем е дали КТБ е оперирала с такива огромни фалшиви пари.

Социологът също не знае дали има обвинение срещу нея, защото няма документ.

В студиото бе и журналистът Стефан Ташев, който недоумява защо Елена Йончева е сключила договор с офшорка - има собствена фирма, а прави друга такава. Той се пита и защо Йончева не си е взела парите от КТБ с рекламен договор.

"Това не е престъпление, а е законно", подчерта той.

По думите му било странно да се прави фирма с някого и да се дават още дялове.

Ташев обясни, че има повдигнато обвинение, но дело все още няма, защото няма внесен обвинителен акт. "Елена Йончева е невинна до доказването на противното в съда", уточни журналистът. Ташев допълни, че когато обвиняваш някого, трябва да докажеш обвиненията в съда.

Припомняме, вчера стана ясно, че Елена Йончева е обвинена за пране на пари по разследването за финансови операции със средства, присвоени от КТБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска през ноември 2018 година имунитета на шестима депутати, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.

След публикуването на информацията депутатът от БСП Георги Михайлов заяви в кулоарите на парламента, че се отказва от имунитета си. Последва го и Елена Йончева, която пък определи действията на прокуратурата като политическо преследване.