Заради зачестилите случаи на високотехнологични престъпления МВР трябва да получи всички възможности за борба с тях. Това заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков, цитиран от БНТ.

По думите му е нужна система от законови решения, измежду които криминализация и увеличаване на санкциите за подобен род престъпления.

Припомняме, вчера по време на оперативно заседание на ръководството на МВР Миков съобщи, че през следващата седмица ще бъдат представени законодателни инициативи, касаещи отвличанията.

Законите трябва да подпомагат разкриваемостта, а не да я затрудняват, допълни министърът на вътрешните работи. Според него обществото не иска да заделя пари за сигурност. За да има повече полицаи, които да следят заведенията, работещи до късно през нощта трябва да се повишат значително данъците на гражданите, обясни Миков.

Сам по себе си доживотният затвор няма да реши нищо, коментира още Миков по повод изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме, той  заяви, че за отвличане трябва да се налага доживотна присъда и да се дават пълни права на служби за работата по такива случаи

Относно служителите на МВР, Миков каза, че много от тях се изявяват като медийни информатори, а това е проблем на манталитета им. Те не могат да преценят кое да кажат и кое трябва да бъде премълчано в интерес на конкретното разследване, заяви  министърът.

Медиите са част от политическото пространство и транслират нестабилност в обществото, а основание за това няма, защото днес България е по-стабилна от всякога, категоричен е той.

Не може всичко да се приписва на МВР, каза още той.

По думите му министерството е само една от институциите в държавата и не може да отговаря за агресивността при младите хора или за липсата на възпитание. МВР не е държавата и слава Богу, защото ако беше така това означава, че живеем в полицейска държава, каза още Миков и допълни - А аз не искам да живея в такава.

По-рано днес във връзка с зачестилите случаи на отвличания главният комисар Павлин Димитров поиска да се криминализира предаването на откуп и да се търси наказателна отговорност и за този, който дава парите.