Европейският пазар е готов да поеме всякаква цена на природния газ. България е много тежко уязвима. Разликата между икономиката на България и на Германия е огромна. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му разделението между европейските държави е факт повече от 10 години, а случващото се на енергийния пазар е само още един пример. Според него, ако цените на газа не бъдат регулирани или компенсирани, у нас може да се стигне до затваряне на предприятия и повишение на безработицата.

Той бе категоричен, че европейска солидарност няма. Керемедчиев посочи, че се създават лагери по интереси, които са плаващи. Високият таван ще доведе до изплащане на тежки субсидии за предприятията и домакинствата, допълни бившият зам.-министър. Керемедчиев изрази мнение, че България трябва да стои на своята позиция, въпреки че е трудно да се постигне компромис около нашето предложение.

Той изтъкна, че ако няма рязка промяна във фискалната политика относно енергийните субсидии, които в момента се раздават на калпак, това ще доведе до тежко източване на бюджета. Това ще доведе до допълнителен тежък дефицит. Бюджета за следващата година ще трябва да се преправя няколко пъти. Ако не, цените ще се вдигнат и ще се стигне до сериозно социално напрежение, допълни Керемедчиев.

По отношение на спрените газови доставки от Газпром, той посочи, че до януари може да получим известие за арбитраж. Тази бомба тиктака от самото начало, когато България се отказа от доставките на газ от Русия. Арбитражът трябва да докаже дали Русия е спряла доставките на газ към България и не изпълнява договора, поясни Керемедчиев. По думите му има реална опасност страната ни да бъде осъдена и да плати неустойка.

Той коментира и темата за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Според него България не е готова да добива повече енергия от възобновяеми енергийни източници. Мерки в тази посока трябва да се вземат от едно редовно правителство. Необходимо е да има сериозни реформи в индустрията, за да се подобри достъпа до зелена енергия, каза още той.

България иска динамичен таван на цената на газа в Европа

България иска динамичен таван на цената на газа в Европа

И да се постигне ценово равнище от 150-160 евро